Uskoro start novog reaktora u slovačkoj nuklearki Mohovce

Slovački regulator za nuklearnu energiju izdao dozvolu za priključenje na mrežu novoizgrađenog bloka 3 u NE Mohovce. Reaktor nuklearng postrojenja počeće da se puni gorivom odmah nakon stupanja na snagu dozvole, mada mediji ukazuju da bi moglo biti problema zbog protesta javnosti. Proizvodnja novog bloka “pokrivaće” oko 13% ukupne potrošnje struje u Slovačkoj i obezbediti da ova zemlja više ne mora da je uvozi.

Nuklearno regulatorno telo Republike Slovačke (UJD) izdalo je dozvolu za puštanje u rad bloka 3 nuklearne elektrane Mohovce (Mochovce). Puštanju su prethodili brojni tehnički pregledi i ispitivanja svih sistema i opreme, da bi se dokazala spremnost za fizičku i energetsku fazu pokretanja, saopštile su Slovenske elektrane.

„Danas je treća jedinica potpuno tehnički spremna i mi ćemo početi da ubacuemo gorivo u reaktor odmah nakon što dozvola stupi na snagu“, izjavio je Branislav Striček (Stryček), izvršni direktor Slovenskih elektrana.

Slovački i austrijski mediji, međutim, upozoravaju da bi start novog reaktora mogli odložiti prostesti i javnosti.

Provera spremnosti trećeg bloka za rad takođe je obuhvatila dve međunarodne inspekcije, i to Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (misija Pre-OSART) i Svetsko udruženje operatora nuklearnih elektrana (misija VANO), kojima je prisustvovalo nekoliko desetina međunarodnih stručnjaka. Misije nisu pronašle nikakve prepreke, koje bi sprečile puštanje u rad treće jedinice. Procenjeno je da je novi reaktor spreman za budući siguran i pouzdan rad u narednim godinama.

NE Mochovce – sveže nuklearno punjenje / Foto: Slovenske elektrane

Slovenske elektrarne su dokazale uspešno ispunjenje svih ispitivanja i kriterijuma neophodnih za izdavanje dozvola i spremne su da ispune sve uslove za fizičko i energetsko pokretanje, koje su navedene u dozvolama UJD. Tačan datum uvođenja goriva u reaktor zavisi od stupanja na snagu dozvole. Međutim, nuklearno gorivo za reaktor je već spremno u skladištu svežeg goriva.

U saopštenju Slovenskih elektrana se navodi: „Naš glavni prioritet pri puštanju jedinice u rad je bezbednost, i tako ćemo pristupiti sledećoj fazi fizičkog i energetskog pokretanja. Imamo višedecenijsko iskustvo u radu nuklearnih jedinica i vrlo sposoban tim slovačkih stručnjaka, koji će ceo proces imati pod potpunom kontrolom“.

Nova nuklearna jedinica u Mohovceu imaće instalisanu snagu od 471 megavata, što će pokriti približno 13% ukupne potrošnje električne energije u Slovačkoj. Nakon početka proizvodnje, zemlja će postati samostalna u snabdevanju električnom energijom, prvi put od 2007. godine, kada su morali da uvoze električnu energiju iz inostranstva.

Dispečerski centar NE Mochovce / Foto: Slovenske elektrane

Godišnja proizvodnja trećeg bloka uštedeće 2,6 miliona tona emisije CO2, odnosno otprilike kao da je sa slovačkih puteva nestalo više od milion automobila i kamiona. Naročito zahvaljujući nuklearnim elektranama Slovenske elektrarne a. s., prošle godine su u mrežu isporučili do 95% energije bez emisije CO2, što je najviše u istoriji kompanije.

U izgradnji novog nuklearnog bloka je učestvovalo približno 450 dobavljača. U vreme najintenzivnijih radova na gradilištima Mohovce 3 i 4 radilo je gotovo 7.000 ljudi. Na gradnju je utrošeno više od 103 miliona radnih sati.

Istorijat

Nuklearka Mohovce je u sistemu Slovenskih elektrana, čiji su suvlasnici slovačke vlade, italijanska kompanija Enel i češka Grupa EPH. Izgradnja trećeg i četvrtog bloka započeta je krajem 80-ih godina prošlog veka, tokom komunističke ere, ali je rad zaustavljen naredne decenije.

Sva četiri reaktora NE Mochovce – snimak iz vazduha / Foto: Slovenske elektrane

Izgradnja novih jedinica, zasnovanih na ruskom dizajnu VVER sa sistemima upravljanja od Siemensa i Areve, nastavljena je pre više od decenije, ali je pretrpela ponovna odlaganja i prekoračenje troškova.

Procene iz 2019. godine kažu da je cena izgradnje skoro 5,7 milijardi evra (6,89 milijardi dolara).

Na veb stranici kompanije je navedeno da je jedinica 4 u martu završena 88%.

Kada bude gotov i četvrti reaktor ove nove jedinice u Mohovcu će pokriti oko četvrtine slovačkih energetskih potreba.

Slovenske elektrane su, inače, dominantna elektroenergetska kompanija u Slovačkoj, u čijem sastavu su pored NE Mohovce i jedan nuklearni reactor u Jaslovskim Bohunicama, kao i 35 hidroelektrana i dve elektrane na ugalj.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.