Uspešan rad vodećeg međunaodnog gasnog skupa u Jugoistočnoj Evropi u Opatiji

Vodeći međunarodni skup - 37. Međunarodni naučno-stručni susret stručnjaka za gas sa međunarodnom izložbom gasne opreme i tehnologije uspešno je održan u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji od 11. do 13. maja 2022. u organizaciji Centra za plin Hrvatske d. o. o. i Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne gasne unije (IGU). KSUP najavljuje - 38. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin održaće se u maju 2023. godine u Opatiji.

Tokom tri dana skup je okupio više od 500 učesnika iz 21 evropske države i SAD. Skupu su prisustvovali brojni stručnjaci za gas i energetiku, menadžeri evropskih energetskih kompanija, naučnici s hrvatskih i evropskih univerziteta, predstavnici dobavljača, proizvođača i distributera gasa, kao i predstavnici velikih industrijskih potrošača gasa, kao i proizvođača i zastupnika gasne opreme iz zemlje i inostranstva. Predstavljena su 44 naučna i stručna rada,11 okruglih stolova i četiri zanimljive panel-diskusije. Zastupljeno je bilo više od 190 različitih gasnih i energetskih firmi i organizacija a 37 izlagača predstavilo je svoju ponudu u izložbenom prostoru. Organizatori su u saradnji sa operatorom terminala za utečnjeni prirodni gas, firmom LNG Hrvatska d. o. o., organizovali za zainteresovane učesnike obilazak terminala UPP-a u Omišlju na ostrvu Krku.

Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. Skup su pomogli sponzori: INA–Industrija nafte d. d., Siemens Energy d. o. o., Plinacro d. o. o., LNG Hrvatska d. o. o., Prvo plinarsko društvo d. o. o., HEP d. d., Monter-strojarske montaže d. d., Central European Gas Hub (CEGH), Gaztransport & Technigaz (GTT), Monting d. o. o. i Međimurje-plin d. o. o., a suorganizatori su bili Podzemno skladište plina d. o. o. i Termoplin d. d. Varaždin.

Vodonik preuzima primat

Na otvaranju skupa predsednik HSUP-a doc. dr. sc. Dalibor Pudić naglasio je da su se od poslednjeg održavanja skupa u Opatiji desile mnoge promene na evropskom i globalnom tržištu energenata, poput enormnog poskupljenja, prisutne neizvesnosti oko sigurnosti i pouzdanosti nabavke, kao reakcije na ukrajinsku krizu. Istakao je da HSUP podržava put dekarbonizacije prirodnog gasa, koji će u kombinaciji s drugim gasovima i manjih emisija godinama imati veoma važnu ulogu u tranzicionom periodu. Istakao je da će u budućnosti vodik biti sve značajnija tema.

Državni tajnik Ivo Milatić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja istakao je da se politika Vlade Republike Hrvatske maksimalno podržala sve investicije u razvoju gasne infrastrukture. Rekao je da odluku o gradnji LNG terminala smatra mudrom, jer nam u ovoj složenoj situaciji daje sigurnost kakvu ima malo zemalja u EU. Najavio je povećanje kapaciteta terminala za UPP na otoku Krku na 6,1 milijardi m3 i porast proizvodnje gasa iz vlastitih izvora na 800 miliona m3 iduće godine.

Istaknuo je i napor Hrvatske u cilju apliciranja evropskog CEF fonda – instrument za povezivanje radi izgradnje Jadransko-jonskog plinovoda (IAP), na deonici od Dugopolja preko Crne Gore do Albanije. Na kraju izlaganja ocenio je da Hrvatska po zaštiti domaćinstava u vezi s cenama gasa spada među vodeće evropske države. Kako je istakao, restrikcije gasa za građane sledeće zime neće biti.

Značaj LNG-a sve veći

Andrea Stegher, potpredsednik i izabrani budući predsednik Međunarodne gasne unije (IGU) naglasio je da započeta dekarbonizacija energetike do 2050. godine daje šansu gasu u važnoj ulozi kroz energetsku tranziciju. Poseban značaj će imati zaštita okoline i traženje rešenja prema energentima sa što manjim emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Govoreći o postojećoj energetskoj krizi i osiguravanju snabdevanja evropskih država gasom za sledeću sezonu grejanja istakao je važnost da gasna skladišta budu napunjena. Kada je reč o utečnjavanju prorodnog gasa trenutno nema problema u Evropi s snabdevanjem. Kao glavni razlog navedeni su problemi s pandemijom, koji trenutno pogađaju najveće kineske gradove i smanjene potražnje. Skrenuo je pažnju na eventualnu mogućnost poteškoća s dobavljanjem LNG gasa iz SAD. Naime, rast izvoza podstiče i porast cena na američkom tržištu, gde je gas i dalje jeftiniji nego u Europi, pa je moguće ograničenja izvoza.

38. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin održaće se u maju 2023. godine u Opatiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti