Uspon i pad svetske ekonomije: Države sa najvećim BDP-om

U današnjem svetu ekonomija predstavlja možda jednu od najvažnijih naučnih disciplina koja proučava osnovna pravila ponašanja i ekonomske zakonitosti u ekonomskim aktivnostima. Ekonomija je doživela dugi razvojni put, zavisno od promena ekonomske razvijenosti i društvenih odnosa. Jačina jedne države se ogleda u jačini njene ekonomije.

Očekuje se da će svetska ekonomija do kraja 2023. godine imati bruto domaći proizvod (BDP) od 105 biliona dolara, ili pet biliona dolara više nego godinu ranije, prema najnovijim projekcijama izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za 2023. godinu.

Grafik: Procenjena vrednost BDP-a najvećih svetskih ekonomija za 2023. godinu od strane MMF-a / Izvor: Visual Capitalist

Nominalno, to je povećanje globalnog BDP-a od 5,3%. U smislu inflacije, to bi bilo povećanje od 2,8%.

Bruto domaći proizvod (BDP) meri ukupnu vrednost ekonomske proizvodnje, dobara i usluga koju u datom vremenskom okviru proizvode i privatni i javni sektor.

Godina je počela sa previranjima za globalnu ekonomiju, sa finansijskim tržištima potresanim kolapsom nekoliko srednjih američkih banaka, uz upornu inflaciju i pooštravanje monetarnih uslova u većini zemalja. Ipak, neke ekonomije su se pokazale otpornim i očekuje se da će registrovati rast u odnosu na 2022. godinu.

Rangiranje zemalja po ekonomskoj veličini u 2023. godini – 10 najuspešnijih

Očekuje se da će SAD nastaviti da budu najveća ekonomija u 2023. godini sa projektovanim BDP-om od 26,9 biliona dolara za godinu. Ovo je više od zbira BDP-a 174 zemlje rangirane od Indonezije (17. mesto) do Tuvalua (na 191. mestu).

Kina ostaje stabilna na drugom mestu sa projektovanim BDP-om od 19,4 triliona dolara u 2023. godini. Većina od pet najboljih ekonomija ostaje na istim pozicijama od 2022. godine, sa jednim značajnim izuzetkom. Očekuje se da će Indija napredovati iznad Velike Britanije i postati peta najveća ekonomija sa projektovanim BDP-om za 2023. godinu od 3,7 biliona dolara.

U tabeli ispod dat je pregled privreda 10 zemalja sa najvećim očekivanim BDP-om za 2023. godinu, prema procenama MMF-a.

Najveće ekonomije za svaki region sveta su date u nastavku :

  • Afrika: Nigerija (506,6 milijardi dolara),
  • Azija: Kina (19,4 biliona dolara),
  • Evropa: Nemačka (4,3 biliona dolara),
  • Bliski istok: Saudijska Arabija (1,1 bilion dolara),
  • Severna i Centralna Amerika: SAD (26,9 biliona dolara),
  • Okeanija: Australija (1,7 biliona dolara),
  • Južna Amerika: Brazil (2,1 bilion dolara).

Ekonomije koje se smanjuju 2023. godine

Predviđa se da će 29 ekonomija smanjiti svoje veličine u odnosu na 2022. godinu, što će dovesti do skoro 500 milijardi dolara izgubljene proizvodnje.

Rusija će doživeti najveći pad, sa projektovanim smanjenjem od 150 milijardi dolara ove godine. Ovo je jednako otprilike jednoj trećini ukupnog pada svih 29 zemalja sa opadajućim ekonomijama.

Egipat (-88 milijardi dolara) i Kanada (-50 milijardi dolara) zajedno čine još jednu trećinu izgubljene proizvodnje.

U slučaju Egipta, pad se delimično može objasniti valutom zemlje (egipatska funta), čija je vrednost u odnosu na američki dolar pala za oko 50% od sredine 2022. godine.

Rusija i Kanada su jedni od najvećih svetskih proizvođača nafte i cena nafte je pala od 2022.godine. Dodatna komplikacija za Rusiju je to što je zemlja bila prinuđena da prodaje naftu sa velikim popustom zbog zapadnih sankcija.

U tabelama ispod su date projektovane promena u BDP-u za sve zemlje koje se suočavaju sa padom iz godine u godinu (ukupno 29 zemalja):

Prisustvo Saudijske Arabije, Norveške, Kuvajta i Omana u prvih 10 zemalja po vrednosti BDP-a prema projekcijama MMF-a dodatno naglašava potencijalni uticaj na BDP zemalja koje proizvode naftu.

U skorije vreme, proizvođači su smanjivali ponudu u nastojanju da podignu cene, ali zabrinutost zbog usporavanja globalne potražnje za naftom usled prigušene kineske ekonomije (drugi najveći svetski potrošač nafte), održala je cene nafte niže nego 2022. godine.

Prognoza BDP-a

Iako su organizacije poput MMF-a postale prilično dobre u predviđanju BDP-a, ipak je vredno zapamtiti da su to projekcije i pretpostavke napravljene početkom godine koje možda neće biti istinite do kraja 2023. godine.

Na primer, JP Morgan je već promenio svoju prognozu za realni rast kineskog BDP-a za 2023. godinu šest puta u isto toliko meseci, nakon što se očekivanja široke potrošnje za oporavak od pandemije nisu ostvarila u zemlji.

Ključni zaključak iz projekcija MMF-a za rast BDP-a za 2023. godinu počiva na tome koliko dobro zemlje ograničavaju inflaciju, usred napetih uslova likvidnosti.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti