Usvojen pravilnik o postavljanju solarnih panela na kuće u Republici Srpskoj

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske usvojila je Pravilnik o kupcima-proizvođačima, koji je građanima i privrednicima bio poslednja prepreka da u svojim prostorijama postavljaju solarne panele i proizvode i troše električnu energiju iz sopstvene proizvodnje. Pravilnikom je regulisano ko i kako može postati kupac-proizvođač, koja su njegova prava i obaveze, kako će se vršiti obračun i prikupljanje podataka, kao i druga pitanja iz ove oblasti.

Odluka je usvojena na jučerašnjoj sednici, godinu i po dana nakon usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije, kojim je bilo propisano njegovo donošenje. „Ostalo je da se odluka objavi u Službenom glasniku Republike Srpske i da stupi na snagu“, kratko su rekli iz RERS-a.

Pravilnikom je regulisano ko i kako može postati kupac-proizvođač, koja su njegova prava i obaveze, kako će se vršiti obračun i prikupljanje podataka, kao i druga pitanja iz ove oblasti. U nacrtu ovog dokumenta se navodi da se solarna elektrana može graditi i priključiti na mrežu nakon što se pribavi sertifikat za postrojenje. Pre izgradnje potrebno je pribaviti elektroenergetsku saglasnost od nadležnog operatera, a može je da gradi preduzeće sa licencom resornog ministarstva.

Elektrana je povezana na unutrašnje instalacije zgrade posebnim mernim mestima, a ove poslove na zahtev kupca obavlja operater distributivnog sistema. Kupac ima pravo da proizvodi električnu energiju, da je skladišti i isporučuje višak u elektroenergetsku mrežu, a primenjuje se šema neto merenja.

„Ukoliko je u obračunskom periodu kupac-proizvođač isporučio više električne energije u mrežu nego što je preuzeo, razlika se prenosi u korist kupca-proizvođača u naredni obračunski period u vidu energetskog kredita. Energetski kredit se koristi kada je količina preuzete električne energije iz mreže veća od energije koju kupac isporučuje u mrežu“, navodi se u pravilniku.

U suprotnom, odnosno ako je kupac-proizvođač potrošio više električne energije nego što je proizveo, plaća razliku u ceni.

Inače, primarni cilj proizvodnje električne energije iz solarnih panela je potrošnja za ličnu upotrebu, a ta ideja je zaštićena ograničenjima u vidu snage elektrane.

„Elektrana je definisana tako da odgovara potrošnji krajnjeg kupca, odnosno da ukupna proizvedena energija na godišnjem nivou bude na nivou njegove potrošnje“, navodi se u pravilniku.

Jasno definisane obaveze Operatera

Takođe definiše obaveze Operatora distributivnog sistema. On je dužan da na zahtev kupca izda elektroenergetsku dozvolu i da opremi merno mesto i izda deklaraciju o priključenju 15 dana nakon izgradnje elektrane. Operater će takođe meriti isporučenu i primljenu električnu energiju i dati podatke o proizvodnji i potrošnji.

Građani i privrednici sada moraju da pronađu licenciranu firmu koja bi im postavila solarne panele, a takvih je nekoliko u Bosni i Hercegovini.

Napominjemo i da je Elektroprivreda Republike Srpske pre nešto više od godinu dana objavila „Program energetske održivosti za domaćinstva“, gde je građanima ponudila izgradnju solarnih elektrana po povoljnim uslovima, ali je taj projekat trenutno u fazi mirovanja.

Obećava se da će 50.000 domaćinstava u Srpskoj dobiti mogućnost da za nekoliko hiljada evra postave panele i postanu energetski nezavisni, te svedu troškove struje na minimum, a usput rasterete elektromrežu. Međutim, traženi uslovi su očigledno bili preteški za većinu građana, pa se prijavilo nešto manje od 5.000.

Jedan od potencijalnih problema koji je ostao nerešen je obračun i plaćanje poreza, odnosno PDV-a. ERS je zatražila hitnu izmenu zakona na nivou BiH, jer bi po postojećem zakonu, kako tvrde, cela ideja bila neisplativa.

Izvor: Capital

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti