Pumpe u Velikoj Britaniji presušile zbog nestašice vozača

Utečnjeni prirodni gas i vodonik – nove vrste goriva

Novi Zakonom o energetici definiše dve nove kategorije motornih goriva u Srbiji: utečnjeni prirodni gas i vodonik. Snabdevači gorivom imaće obavezu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom. U MRE pojašnjavaju da se ovim dodatno otvara tržište prirodnog gasa.

Nedavno usvojenim Zakonom o energetici definišu se dve nove kategorije motornih goriva.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike (MRE) poručuju da da su definisana nova motorna goriva –  utečnjeni prirodni gas i vodonik. Ove vrste goriva definišu se zbog zahteva tržišta, ali i zbog međunarodno preuzetih obaveza u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte iz saobraćaja.

„Njihovom definicijom u Zakonu o energetici otvara se mogućnost stavlјanja ovih goriva na tržište Republike Srbije ukoliko su usaglašena sa tehničkim i drugim zahtevima”, kažu u resornom ministarstvu.

Za građane Republike Srbije je značajno da će snabdevači gorivom imati obavezu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, a što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

„Upotreba goriva koje ima niže emisije svakako doprinosi ovom cilju”, zaključuju.

Zakon uređuje tržište prirodnog gasa

Uz to, u oblasti prirodnog gasa stvoren je osnov za implementaciju regulative Evropske unije, koja se tiče, pre svega, efikasnog transporta prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Republike Srbije i transportnih sistema regiona usklađivanjem na tehničkom operativnom i komunikacionom nivou.

„Implemenacijom ove regulative olakšava se operativna saradnja između susednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za usklađivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi učesnici na tržištu prirodnog gasa – trgovina prirodnim gasom za snabdevanje na veliko”, napominju.

U Ministarstvu rudarstva i energetike pojašnjavaju da se ovim dodatno otvara tržište prirodnog gasa na način da privredna društva koja nisu registrovana u Republici Srbiji mogu obavlјati ove delatosti na tržištu Republike Srbije.

„To je posebno značajno za rad i iskorištenje postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Republici Srbiji, jer omogućava njihov zakup od strane stranog pravnog lica ne samo za potrebe snabdevanja tržišta Republike Srbije, već i tranzita za potrebe snabdevanja potrošača u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Republike Srbije u snabdevanju prirodnim gasom”, zaključuju u MRE.

Izvor: B92

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti