Uvoz LNG-a ove godine po prvi put nadmašio kopneni transport

Američki LNG preuzeo je primat i u svetu, a Evropa je postala najveći kupac. SAD su izvezle više tečnog prirodnog gasa (LNG) nego bilo koja druga zemlja u prvoj polovini 2023. godine, pokazuju podaci CEDIGAZ-a.

U prvih šest meseci ove godine, uvoz LNG-a u Evropu i Veliku Britaniju premašio je uvoz gasovodima prvi put u istoriji, pokazuju podaci Refinitiv Eikon-a. Uvoz LNG-a u Evropu i Ujedinjeno Kraljevstvo u proseku je iznosio 15,9 Bcf/d (milijardi kubnih metara dnevno), ili 0,1 Bcf/d više od uvoza kopnenim putem iz svih izvora. Uvoz LNG-a u Evropu i Ujedinjeno Kraljevstvo dostigao je vrhunac u aprilu 2023. godine na 18,0 Bcf/d i ostao je iznad uvoza prirodnog gasa iz gasovoda od aprila do juna 2023 godine.

SAD su izvezle više tečnog prirodnog gasa (LNG) nego bilo koja druga zemlja u prvoj polovini 2023. godine, pokazuju podaci CEDIGAZ-a. Američki izvoz LNG-a iznosio je u proseku 11,6 milijardi kubnih stopa dnevno (Bcf/d) tokom perioda, što je povećanje od 4 odsto (0,5 Bcf/d) u odnosu na isti period 2022. godine, prema američkom Ministarstvu energetike.

Drugo mesto na svetskoj rang listi izvoznika zauzela je Australija, koja je u prvoj polovini ove godine izvezla drugu najveću količinu LNG-a u svetu, u proseku 10,6 Bcf/d, a sledi Katar sa 10,4 Bcf/d. Povećanje izvoza LNG-a iz SAD prvenstveno je rezultat povratka u rad Freeport terminala, pošto je globalna potražnja za LNG-om ostala jaka uz nastavak rasta, posebno u Evropi.

EU i Ujedinjeno Kraljevstvo najveći uvoznici

Kao i 2022. godine, zemlje EU i Ujedinjeno Kraljevstvo ostale su glavna destinacija za američki LNG izvoz u prvoj polovini 2023. godine, čineći 67 odsto (7,7 Bcf/d) ukupnog američkog izvoza. Pet zemalja, Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Španija i Nemačka, uvezle su više od polovine (6,0 Bcf/d) ukupnog američkog izvoza LNG-a.

Američki izvoz LNG-a dostigao je mesečni rekord od 12,4 Bcf/d u aprilu, zahvaljujući povećanju proizvodnje sa terminala Friport i pošto su Evropa i Ujedinjeno Kraljevstvo nastavile da povećavaju uvoz LNG-a kako bi nadoknadile smanjeni uvoz gasa iz Rusije i popunile skladišta.

Kapacitet regasifikacije u Evropi i Velikoj Britaniji nastavio je da se povećava u 2023. godini puštanjem u rad novih terminala u Finskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji, omogućavajući ovim zemljama da uvoze više LNG. Nemačka je od decembra 2023. godine pustila u rad tri terminala za regasifikaciju ukupnog kapaciteta 14 milijardi kubnih metara godišnje, sa planovima za novu jedinicu u Vilhelmsavenu i Lubminu, dok bi terminal u Štadeu trebalo da počne sa radom 2025. godine.

Posle blage zime, Evropa i Ujedinjeno Kraljevstvo su završile grejnu sezonu 2022-23. godine sa najvećom količinom prirodnog gasa u skladištu ikada zabeleženom, a region je nastavio da uvozi LNG kako bi brzo popunio svoje skladišne zalihe u proleće i leto.

Izvor: energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti