Uz podršku NIS-a otvoren kabinet za ruski jezik u Šabačkoj gimnaziji

U okviru projekta Energija znanja NIS je u Šabačkoj gimnaziji podržao otvaranje kabineta za ruski jezik, koji je namenjena učenicima svih smerova ove škole. Do sada je sredstvima kompanije NIS, kroz program Energija znanja, opremljeno više od 15 učionica i kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici na NIS olimpijadama iz ruskog jezika ostvarili zapažene rezultate.

U Šabačkoj gimnaziji otvoren je kabinet za ruski jezik, čije je opremanje i adaptaciju podržala kompanija NIS, u okviru programa Energija znanja. Nova učionica je u potpunosti adaptirana i renovirana i namenjena učenicima svih smerova ove škole.

„Energija znanja je jedan dugoročan projekat i već su mnoge škole osetile njegove benefite. U svemu tome učenje ruskog jezika ima veoma značajno mesto. Ruski jezik, u relaciji sa drugim jezicima, treba ozbiljnije da pronađe svoje mesto, i zbog kulturnih veza, i zbog tradicije, i zbog same ruske kulture i književnosti, i svega što daje ta velika nacija i naš zajednički slovenski uticaj”, rekao je Mladen Šarčević, specijalni savetnik za obrazovanje predsednika i premijerke Republike Srbije, zahvaljujući se kompaniji NIS na doprinosu razvoju obrazovanja u Srbiji.

Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca naveo je da mu je veliko zadovoljstvo što su u ovoj eminentnoj obrazovnoj ustanovi svi okupljeni u službi znanja i ulaganja u obrazovni sistem Republike Srbije.

„Posebno mi je zadovoljstvo što Grad Šabac ima ovakve obrazovne ustanove i učenike u koje vredi ulagati, jer svaki novac uložen u znanje će se višestruko vratiti u budućnosti. Grad Šabac će u naredne četiri godine podržati maksimalno, kako obrazovne ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, tako i Šabačku akademiju, koju gradimo ispočetka, zato što Šabac treba da bude univerzitetski grad u budućnosti”, naveo je Pajić.

Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora NIS-a, navela je da je otvaranje ovog kabineta proces u okviru dugoročne saradnje NIS-a sa prosvetom.

„Pored toga, mnoga deca sada već studiraju u Rusiji i otvaraju se mogućnosti da biraju. Ruski jezik je, sa preko 120 stipendija, ponovo postao interesantan za buduće studente iz Srbije. Do sada smo imali mnogo stipendista koji su otišli na studije iz oblasti nafte i gasa u Ruskoj Federaciji, a koji sada rade u našoj kompaniji“, navela je Lakićević.

U toku svečanog događaja, prisutnima je predstavljen i udžbenik za ruski jezik pod nazivom „Ni puha ni pera!“, namenjen brzom savladavanju početnog nivoa ovog jezika, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji uz podršku kompanije NIS.

Do sada je sredstvima kompanije NIS, kroz program Energija znanja, opremljeno više od 15 učionica i kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici na NIS olimpijadama iz ruskog jezika ostvarili zapažene rezultate.

Šabačka gimnazija je osnovana 1837. godine, a ruski jezik je bio jedan od prvih stranih jezika koji je uveden u obavezni školski program. Đaci ove škole aktivno učestvuju na NIS olimpijadama iz ruskog jezika, svake godine su u finalu takmičenja i do sada imaju osvojeno drugo i treće mesto. Zahvaljujući rezultatima koje ostvaruju, NIS je kroz svoj program Energija znanja podržao opremanje kabineta za ruski jezik u ovoj školi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.