Uz saglasnost Vlade, EPCG prodaje akcije na berzi

Vlada Crne Gore dala je saglasnost da EPCG emituje 10 odsto svojih akcija na berzi, a Vlada će kasnije razmotriti mogućnost da kupi akcije EPCG iz budžeta, kroz preraspodelu novca iz tekuće rezerve. Sada se okrećemo EPCG i nadamo se da će se što pre završiti pregovori sa Tosjali Holding, poručuju radnici nikšićke Železare.

Vlada je korigovala zaključke Ministarstva kapitalnih investicija u vezi sa prodajom akcija Elektroprivrede tako što je zaključkom definisano da daje saglasnost da EPCG emituje 10 odsto svojih akcija na berzi kao i da je Vlada saglasna da ona može da otkupi deo tih akcija, o čemu će se naknadno izjasniti.

Ovi zaključci su usvojeni nakon reakcije premijera Dritana Abazovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića.

Abazović je rekao da Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) nije pripremilo zaključke onako kako je Vlada tražila.

Čekanje na saglasnost

On je dodao da je odbor direktora EPCG 16. avgusta tražio od MKI da dobije saglasnost za emitovanje svojih akcija na berzi, ne implicirajući ko će da ih kupi.

„MKI je samo njima trebalo da da tu saglanost i mi nikada ne bismo imali ovu diskusiju. MKI nije dao tu saglanost“, rekao je Abazović.

Premijer je rekao da je MKI tražio saglasnost od Saveta za privatizaciju, čiji je Abazović predsednik, a da im je on odgovorio da te sednice neće biti, jer je ona nepotrebna.

Sporan dokument MKI

„Vlada bi trebalo da im da saglasnost ali ne ovako kako je MKI pripremilo dokument, zato što MKI pokušava da Ministarstvo finansija navede da obavi neku radnju koju nisu dužni da obave“, rekao je premijer.

Abazović je naknadno na konferenciji za novinare pojasnio da se sporni zaključak MKI odnosio na to da ministarstvo obavezuje Ministarstvo finansija da kupi akcije Elektroprivrede.

Kako je rekao, to šta će biti sa akcijama EPCG i ko će da ih i koliko kupi, nije predmet rasprave.

Korak po korak

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da je nepotrebno da ovu odluku razmatra Savet za privatizaciju.

„Ako se prihvate ovakvi zaključci MKI, u kojima se kaže da je Vlada saglasna da država kao većinski vlasnik otkupi sopstvene akcije – kako bi smo mogli da realizujemo taj zaključak, kad prethodno nemamo da su akcije emitovane na berzi. Imamo preskočen korak“, rekao je Damjanović.

On je dodao da će Vlada kasnije razmotriti mogućnost da kupi akcije EPCG iz budžeta kroz preraspodelu novca iz tekuće rezerve.

Kratki rokovi

Prema Zakonu o privrednim društvima, kompanije mogu da poseduju sopstvene akcije najduže tri godine i taj rok za EPCG ističe 26. septembra. Procedura emitovanja na berzi traje najmanje desetak dana, zbog čega je EPCG-u već sada potrebna saglasnost Vlade, a ta saglasnost ide na predlog MKI. Zato su radnici prethodnih dana apelavali na Ibrahimovića da dozvoli EPCG da izađe sa akcijama na berzu.

Ministarstvo kapitalnih investicija spremilo je zaključak u vezi sa ovim pitanjem, ali su zahtevali da se o njemu raspravlja interno, odnosno izvan očiju javnosti.

Premijer Dritan Abazović je istakao da je radnike Željezare primio više od 10 puta.

Radnici Železare zadovoljni

Predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović rekao je da su posle sastanka napokon zadovoljni.

„Ono što im je premijer rekao i garantovao prvog dana, danas je formalizovano na sednici vlade. Očigledno da je naše poverenje bilo opravdano. Ovo je samo prvi korak koji je bio najvažniji, sad se okrećemo EPCG i nadi da će se što pre završiti pregovori sa Tosjali Holding. Tražili smo od premijera da se i on uključi i pomogne u daljim pregovorima, što je on prihvatio. Napokon je država, očigledno, stala uz svoje građane, što nažalost nije bio slučaj prethodnih godina“, rekao je Vujović.

Izvor: Vijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti