Vađenje litijuma u Čileu će biti nacionalizovano

Predsednik Čilea Gabrijel Borić rekao je da će se nacionalizovati industrija litijuma u zemlji, drugog po veličini svetskog proizvođača metala koji je potreban za baterije za električna vozila, kako bi unapriedio ekonomiju i zaštitio životnu sredinu.

Čile je zamlja sa najvećim svetskim rezervama litijuma, za jedan izvestan vremenski period bi preneo kontrolu nad velikim operacijama sa industrijskih giganata SKM i Albemarle na posebnu državnu kompaniju, piše Rojters.

SKM, originalno nazvan Sociedad Kuimica i Minera de Chile, i Albemarle su veliki snadbevači američke kompanije Tesla, takođe i korejskog LG Enerdžija, mnogih drugih proizvođača električnih vozila (EV) i baterija.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić, rekao je da će budući ugovori o litijumu biti izdavani samo kao javno-privatna partnerstva koja su pod kontrolom.

Postojeći ugovori sa kompanijama Vlada neće raskidati, ali očekuje da će biti otvorene za razgovore za učešće države pre isteka ugovora njihovog , rekao Borić. Sadašnji ugovor sa SKM-om ističe 2030. godine.

Po njegovim rečima, Vlada će započeti dijalog sa zajednicama, kompanijama i zakonodavcima o stvaranju nove litijumske kompanije u potpunom vlasništvu države. Ovo sve pre početka pregovora mora da odobri državni Kongres. Predsednik Borić je dodao da će novi plan predstaviti parlamentu u drugoj polovini godine.

Međutim, Kongres uvek proverava sve predsednikove ambiciozne predloge, poznato je da je početkom marta odložen predlog zakona o poreskoj reformi.

Predsednik je već naložio državnoj razvojnoj agenciji da izda nalog državnoj kompaniji Codelco, najvećem svetskom proizvođaču bakra, da pronađe najbolje načine za učešće države u vađenju litijuma u solanama Atakame i dodao da smatra da će vlada uspeti da postigne dogovore sa kompanijama, koje imaju pravo na vađenje litijuma u solanama, ali nije imenovao SKM i Albemarle, prenosi Rojters.

Kompanija Codelco će, zajedno sa državnom predstavnikom Enamijem, dobiti ugovore za istraživanje i eksploataciju u oblastima u kojima sada postoje urađeni privatni projekti, i zatražiće da se proceni da li bi bilo koristi od državnog partnerstva, pre nego što se formira nacionalna litijumska kompanija, rekao je Borić.

Ostala nalazišta sa litijumskim potencijalom proceniće država, a privatne kompanije će imati „preferencijalnu opciju“ da se nadmeću za ugovor za vađenje litijuma zajedno sa nacionalnom litijumskom kompanijom.

Izvor: Capital

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti