signal daljeg poskupljenja nafte

Vakcinacija i poskupljenje nafte mogli bi dovesti do povećane proizvodnje članica OPEK+ od aprila

Nezavisni i prognozeri OPEK-a predviđaju da će rast proizvodnje vakcina podstaći rekordan porast potražnje za naftom ove godine. Članice OPEK+ će, verovatno, ublažiti ograničenja nakon aprila, ali skromno, jer su proizvođači oprezni zbog novih zastoja u borbi protiv pandemije. Ključno pitanje je: Da li će Saudijska Arabija, koja je izvršila dodatna dobrovoljna smanjenja snabdevanja za februar i mart, vratiti milione barela postepeno ili ne?

Proizvođači nafte okupljeni u OPEK+ će, verovatno, ublažiti ograničenja proizvodnje i plasmana „crnog zlata“ nakon aprila, s obzirom na oporavak cena nafte na tržištu, rekli su izvori iz ove proširene naftaške asocijacije, ukazujući da će svako povećanje proizvodnje biti skromno. Naftaši su oprezni zbog novih zastoja u borbi protiv pandemije korona virusa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEK i saveznici okupljeni oko Rusije, kakoji sada čine OPEK+, usporili su tempo planiranog povećanja proizvodnje u januaru, kako bi se ponuda podudarala sa potrebama za gorivom, jer je potražnja bila slabija od očekivane – zbog konstantnih ograničenja kretanja stanovništva zbog pandemije. Saudijska Arabija je izvršila dodatna dobrovoljna smanjenja snabdevanja za februar i mart.

Prognozeri, uključujući OPEK, predviđaju rekordan porast potražnje ove godine. Optimizam zasnivaju na rastu proizvodnje vakcina protiv virusa korona – uprkos trenutnim slabostima, piše Rojters.

„Da, ako se potražnja oporavi kako očekujemo, OPEK+ će postepeno olakšavati prilagođavanja proizvodnje, uvek razmišljajući o smanjenju prekomernih zaliha“, rekao je predstavnik OPEK-a, odgovarajući na pitanje da li je moguć naftni oporavak od aprila i kako će to uticati na ublažavanje ograničenja.

Sastanak OPEK+ 4. marta

OPEK+ se sastaje 4. marta, da bi odredio politiku. Dva ključna pitanja za grupu biće da li će Saudijska Arabija zadržati dobrovoljni smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno (bpd) – koje bi trebalo da se završi sledećeg meseca i da li ima mesta za dodatni porast ponude iz cele grupe.

Dobrovoljno smanjenje Saudijske Arabije od milion barela dnevno (bpd) završava se sledećeg meseca. Iako Rijad nije delio svoje planove posle marta sa partnerima iz OPEK+, očekivanja u grupi rastu – da će Saudijska Arabija snabdevanje vratiti od aprila – možda postepeno.

„Cene nafte su sada vrlo dobre, tako da nema potrebe da Saudijci nastave sa dobrovoljnim smanjenjem i posle marta“, rekao je izvor iz OPEK+ ističući da „nije jasno da li će Saudijci vratiti milion bpd postepeno ili ne.“

Irački ministar nafte rekao je 10. februara da će Saudijska Arabija verovatno odustati od dobrovoljnog smanjenja nakon martovskog sastanka, a takođe je rekao da će OPEK+ zadržati politiku smanjenja proizvodnje nepromenjenom.

Ipak, s rastom cena, neki u OPEK+ će, verovatno, predložiti umereni rast proizvodnje, mada bi to moglo zavisiti od toga da li će Saudijska Arabija da odjednom okonča doborvoljno smanjenje ili ne.

„Po ovim cenama biće teško održati isti nivo smanjenja od aprila“, rekao je drugi izvor iz OPEK+. Povećanje od 500.000 bpd moglo bi uspeti, rekao je izvor, u zavisnosti od toga da li Saudijska Arabija okončava svoje dobrovoljno smanjenje odjednom.

Ne treba brzati

Rusija, jedna od zemalja OPEK+, koja je u februaru odlučila da pojača proizvodnju, i dalje želi da proizvodi više, iako je, kao i druge, oprezna u pogledu budućnosti.

OPEK+ je prošle godine smanjio proizvodnju nafte čak 9,7 miliona bpd, pošto se potražnja smanjila zbog pandemije. Od februara, smanjeni iznosili su 7,125 miliona bpd.

„Ako se ništa ne promeni do marta, sigurno ćemo predložiti da dodamo još nafte na tržište“, rekao je ruski izvor, dodajući da je povećanje od 500.000 bpd vredno razgovora, iako procene oporavka potražnje i dalje izgledaju klimavo, s obzirom na nastavak zaključavanja usled pandemije.

"Pretpostavljamo da Saudijska Arabija neće odjednom osloboditi milion bpd dobrovoljnih smanjenja, ali ovo će biti drugo pitanje o kojem ćemo razgovarati. U svakom slučaju, nećemo donositi prerane zaključke", rekao je izvor.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.