Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Vakcine i disciplina OPEK-a podržavaju poskupljenje sirove nafte

Barel sirove nafte prošle nedelje je na londonskom tržištu poskupeo 5,3 %, na 62,43 dolara, dostigavši najviši nivo od januara prošle godine. Pored ohrabrujućih vesti o ekonomskim merama u SAD i vakcinaciji protiv virusa kovid na poskupljenje nafte poslednjih nedelja utiče i disciplina OPEK-a i njegovih saveznika u sprovođenju sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Cene nafte na svetskim tržištima porasle su prošle nedelje oko 5 % i dostigle najviše nivoe u više od godinu dana, pre svega zahvaljujući nadi da će nove podsticajne mere ubrzati oporavak američke privrede i podržati rast potražnje za „crnim zlatom”. Cena barela na londonskom tržištu prošle nedelje je porasla 5,3 odsto, na 62,43 dolara, najviši nivo od 22. januara prošle godine, prenosi Bankar.rs pisanje portala SEEbiz.

Na američkom tržištu je, pak, barel poskupeo 4,7 odsto, na 59,47 dolara, najviši nivo od 9. januara prošle godine.

Snažan rast cena nafte drugu nedelju zaredom zahvaljuje se nadi trgovaca da će američki Kongres uskoro prihvatiti predlog predsednika Džoa Bajdena o dodatnom paketu fiskalnih podsticaja privredi vrednom 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu podsticaja jer bi to dodatno povećalo budžetski deficit i javni dug, ali demokrate imaju većinu u oba doma parlamenta, pa trgovci veruju da će većina Bajdenovovih predloga dobiti zeleno svetlo. Novi paket podsticajnih mera trebalo bi da ubrza oporavak najveće svetske privrede od koronakrize i pomogne milionima Amerikanaca koji su zbog izbijanja pandemije koronavirusa ostali bez posla.

Trgovce su ohrabrile i vesti o napretku u distribuciji vakcine protiv covida-19, kao i padu broja novozaraženih, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i ekonomskog života.

“Očekivani podsticaji u SAD i napredak u vakcinaciji verovatno će podržavati sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama i pružati podršku naftnom tržištu”, kaže Jim Ritterbusch, predsednik u kompaniji Ritterbusch and Associates.

Rast cena nafte poslednjih nedelja zahvaljuje se i disciplini OPEK-a i njegovih saveznika u sprovođenju sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici produžili su nedavno sporazum o smanjenju proizvodnje, koji je prošle godine podržavao rast cena, nakon oštrog pada na početku izbijanja koronakrize.

OPEK i njegovi saveznici (OPEK+) već duže vreme koordinisano smanjuju proizvodnju za 7,2 miliona barela dnevno, kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vreme pandemije koronavirusa. Podršku cenama pruža i postupni pad zaliha nafte u svetu.

“Cene nafte održavaju svoje dobitke zahvaljujući daljim naznakama pada zaliha sirove nafte, posebno u SAD. Očekujemo da će zalihe i dalje padati, jer sa oživljavanjem prometa, s obzirom na popuštanje restrikcija povezanih sa virusom, oživljava i potražnja za gorivima”, pišu analitičari Capital Economicsa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Raspoloženje na tržištu ponešto je prigušila tek procena OPEC-a da će se potražnja za naftom u svetu ove godine oporavljati sporije nego što se pre očekivalo. Kartel je blago snizio procenu potražnje u 2021. godini, za 110.000 barela dnevno, na 5,79 miliona barela.

OPEK-ova procena nadovezala se na upozorenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je ponuda nafte još uvek veća od potražnje, iako se očekuje da će vakcinisanje protiv covida 19 pomoći u oporavku.

“Izveštaj (IEA) daje pesimističniju sliku nego što su učesnici na tržištu pretpostavljali, s obzirom na trenutne visoke cene”, naveli su analitičari Commerzbank u osvrtu na situaciju na tržištima.

Holandska banka ABN Amro neznatno je, pak, povećala procenu cene nafte na londonskom tržištu, na 55 dolara za barel, ali je takođe upozorila na nepovoljno okruženje za potražnju.

“Generator najsnažnijeg oporavka tražnje mora biti vazduhoplovni sektor. Još ne vidimo znakove koji bi upućivali na značajan oporavak u ovoj godini, posebno ne u aviosaobraćaju”, istakli su analitičari te banke.

Tako su u prvoj polovini februara cene nafte nastavile snažno rasti, nakon što su u januaru skočile skoro 8 odsto. Prošle godine su zbog koronakrize cene nafte pale više od 20 odsto.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.