„Vampirski uređaji“ ne gutaju mnogo energije

Isključivanje opreme koja se obično ostavlja u stanju pripravnosti možda neće uštedeti potrošačima onoliko novca koliko očekuju. Za potrošače koji žele da uštede električnu energiju, bolje je da ispitaju podešavanja „eko režima“ na uređajima poput televizora i konzola za igre, čime se isključuju funkcije kao što su automatska ažuriranja kako bi se dodatno smanjila upotreba u stanju pripravnosti.

Dok se povećava kriza troškova života, a domaćinstva traže svaku mogućnost da smanje račune, naslovi koji sugerišu da potrošači mogu uštedeti stotine funti samo isključivanjem nekorišćenih punjača deluju privlačno. Ali, prema rečima stručnjaka, takve tvrdnje, o „vampirskim uređajima“ zapravo više liče na statistiku o zombijima.

„Stvari su se dramatično poboljšale od kada su te studije prvi put sprovedene“, rekao je Kreg Melson, pomoćnik direktora za klimu, životnu sredinu i održivost u TekUK. „Procesori imaju male snage, ekrani su prešli sa LCD na LED tehnologiju, frižideri i mašine za pranje veša su postali efikasniji. Tehnologija je samo minijaturizovanija, efikasnija, koristi bolje procesore – i, što je najvažnije, oni su i prilagodljiviji”.

Jedan nedavni izveštaj kompanije British Gas tvrdi da bi „Britanci mogli da uštede u proseku 110 funti po domaćinstvu godišnje jednostavnim pritiskom na prekidač“. Provajder energije je rekao da je 23% na britanskim računima za energiju uzrokovano „vampirskom elektronikom, onom koja nastavlja da crpi struju kada je ostavljena u stanju pripravnosti“.

Ali ta statistika je došla iz izveštaja američkog Nacionalnog saveta za odbranu iz 2015., zasnovanog na analizi domova u Kaliforniji. „Razmislite o laptopu koji ste koristili pre 10 godina“, kaže Melson: „Verovatno mu je potreban veliki utikač u sredini, veliki transformator. Sada ih uglavnom možete jednostavno priključiti direktno u USB-C: to je energetski mnogo efikasnije i nema potrebe za napajanjem”.

Osim što su stari sedam godina i baziraju se na energiji druge zemlje, potrošači će možda imati problema da ostvare neke od predloženih ušteda: trećina „uvek uključene“ elektronike identifikovane u studiji su „recirkulacione pumpe, ribnjaci, akvarijumi i zaštićene utičnice u kupatilima, kuhinjama i garažama.” Potrošači koji isključe svoj akvarijum noću mogu uštedeti novac, ali njihove ribe mogu da se protive.

Evropski propisi smanjuju upotrebu električne energije

Ostali uređaji uključeni u cifru od 23% su ostavljeni uključeni jer su namenjeni da rade sve vreme: WiFi ruteri i električni grejači prostora ili klima uređaji, koji povećavaju potrošnju električne energije u domu, ali daju svoj doprinos dok rade.

Što je još važnije, primećuje Melson, američki potrošači nisu obuhvaćeni nizom evropskih propisa koji su smanjili upotrebu električne energije za britanske potrošače. Rekao je: „Direktiva o eko-dizajnu, evropska regulativa, dovela je do promena dizajna u celom sektoru. Mnogo je bolje regulisano, a poslovna praksa je evoluirala“.

Američki izveštaj, koji je prvi došao do cifre od 23%, čak naglašava prednosti evropske regulative: „Evropski standard se bavi velikim delom problema oko opterećenja u praznom hodu, koji je istaknut u ovoj studiji“, kažu američki istraživači.

Druge tvrdnje o „vampirskim uređajima“ sežu još dalje. U oktobru je britanska agencija za uštedu energije zatražila skromnu uštedu od 35 funti svake godine od isključivanja uređaja koji ostaju u stanju pripravnosti, citirajući izveštaj iz 2013. u kom je obračunavana potrošnja energije i uređaja kao što je videorekorder, koji je uglavnom ukinut 2004, i PlejStejšn 2, prvi put proizveden 2000.

Za potrošače koji žele da uštede električnu energiju, Melson kaže, bolji fokus je da ispitaju podešavanja „eko režima“ na uređajima kao što su televizori i konzole za igre, čime se isključuju funkcije kao što su automatska ažuriranja kako bi se dodatno smanjila upotreba u stanju pripravnosti.

Izvor: The Guardian

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti