Vašington i Moskva se bore za glupu nagradu

Ko je zapravo oštećen sankcijama koje su uvedene Rusiji? Smatra se da diskriminatorske tarife na uvoz ruske robe štete Rusiji. Međutim, pravi oštećeni su Amerikanci i Evropljani. Zapad ne može bez ruskih minerala, kao što Evropa, posebno nemačka industrija, ne može bez ruskih energenata. Rusija ima dovoljno energenata i minerala, inženjersku i naučnu strukturu za postizanje samodovoljnosti. Rusija u svojim rukama drži karte koje bi mogle da bace Zapad na kolena. Pitanje koje se nameće je zašto do sad nisu iskorišćene?

Da li je sankcijama i njihovim uticajem više zbunjen Vašington ili Kremlj? Vašington i Evropa su vrlo jasno stavili do znanja da se sankcije ne odnose na plaćanja ruskih energenata i minerala. Samo su SAD zabranile uvoz ruskog gasa i nafte. Pošto SAD ne koriste ruski gas i samo 7% njihove nafte dolazi iz Rusije, sankcije su bez efekta. Nema zabrana uvoza ruskih minerala, jer Zapad ne može bez njih, kao što Evropa, posebno nemačka industrija, ne može bez ruskih energenata. Ne postoje sankcije bankama za obradu plaćanja ruskih energenata i minerala.

Dakle, šta rade zapadne sankcije? Zapad identifikuje tačke pritiska, gde sankcije mogu da naude Rusiji, ali one mogu ozbiljno da naškode i samom Zapadu. Zašto Rusija ne koristi ovu moć?

Mislim iz dva potpuno pogrešna razloga. Jedna je da Rusija želi da dokaže da je pouzdan poslovni partner, koji ispunjava svoje ugovore i ne koristi trgovinske odnose kao oružje. Ali, šta to koristi Rusiji kada SAD i Evropa nisu pouzdani poslovni partneri i koriste trgovinu kao oružje? Kako je Rusija jedini pouzdan partner u dogovoru, Rusiju „vozaju”.

Drugi pogrešan razlog je taj što ruski ekonomisti i centralna banka, kojima su američki neoliberalni ekonomisti isprali mozak, veruju da se Rusija ne može razvijati bez deviza. Centralna banka čak smatra da ne može kreirati rublje za finansiranje investicionih projekata, osim ako rublje nisu podržane devizama. To je dovelo do toga da centralna banka pozajmi novac, koji joj nije potreban i na koji plaća kamatu. Drugim rečima, politika ruske centralne banke je besmislena i služi zapadnim interesima na račun Rusije.

Zapad ne može bez ruskih energenata i minerala

Rusi bi mogli da zatvore zapadnu industriju ako Rusija prestane da izvozi energente i minerale, ali se plaši da to učini zbog gubitka u stranoj valuti. Nasuprot tome, SAD nemaju ništa što Rusiji treba. Bajden je smislio zabranu američkog izvoza luksuzne robe u Rusiju, što samo smeta nekolicini bogataša i njihovih ljubavnica.

Rusija nema potrebe za devizama. Ona ne mora da uvozi energiju i minerale. Rusija je bogata na poljima inženjerstva i nauke, i može da napravi šta god joj treba. Centralna banka može da finansira sve interne projekte. Ali, pošto su Amerikanci uspeli da isperu mozak ruskim ekonomistima, Rusi ne mogu da iskoriste moćno oružje koje imaju u ruci, i da bace Zapad na kolena da moli za milost. Štaviše, ruski ekonomisti nemaju dovoljno razuma da traže plaćanje u rubljama za svoje energente i minerale. Ovo bi ojačalo njihovu sopstvenu valutu, a ne valute njihovih neprijatelja. Zašto se ruska centralna banka odriče mogućnosti da iskoristi ruski izvoz za stabilizaciju ruske valute?

Zaključak je da u igri sankcija Rusi drže sve karte, ali ne znaju kako da ih odigraju.

Vašington i njegovi sateliti su još gluplji. Bajden je najavio da će ruski status najpovoljnije nacije za trgovinu biti ukinut. To znači da se diskriminatorske tarife mogu primeniti na uvoz ruske robe. Smatra se da ovo šteti Rusiji, jer će uvoz biti smanjen zbog povišenih cena, usled carina. Međutim, pravi oštećeni su Amerikanci i Evropljani, jer na njih padaju veće cene izazvane carinama. Rastu cene energenata i strateških minerala. Pošto SAD doživljavaju rekordnu inflaciju, carine će povećati inflaciju.

Loše upućeni idiot iz Bele kuće hvali se da će američka vlada „otežati Rusiji poslovanje sa Sjedinjenim Državama“. Ovo, takođe, otežava Sjedinjenim Državama i njihovim marionetskim državama da posluju sa Rusijom. Zapad nema ništa što je potrebno Rusiji, ali Zapad ne može da opstane bez ruskih energenata i minerala. Amerikanci dugi niz godina nisu imali pristup svemiru i eksperimentima sa nultom gravitacijom, a da ih Rusi ne nose do svemirske stanice.

Vašington će dodatno pomoći Rusiji tako što će zabraniti zapadna ulaganja u sve ruske ekonomske sektore. Drugim rečima, glupi Amerikanci će učiniti za Rusiju ono što je Rusija trebalo da uradi za sebe pre mnogo godina.

Jedine zemlje kojima su potrebna strana ulaganja su siromašne zemlje trećeg sveta koje nemaju inženjersku i naučnu osnovu i nemaju energetskih i mineralnih resursa. Strani investitori unose nedostajuće resurse, ali i iznose profit iz zemlje. U ovom kontekstu, strane investicije imaju ulogu eksploatatora.

Rusija može da ispravi greške

Prema Sergeju Glazjevu, jedinom ruskom ekonomisti kome Zapad nije isprao mozak, polovina imovine ruske industrije je u vlasništvu osoba koje nisu stanovnici Rusije. Ako je to tačno, onda se ogroman prihod od ove ruske imovine izvozi u inostranstvo. Kakve koristi ima Rusija od toga što polovinu svoje zarade ustupa strancima?

Rusija ima priliku stvorenu za nju sankcijama da ispravi svoju tragičnu stratešku grešku što dopušta strancima da otkupe njena proizvodna sredstva. Rusija može da nacionalizuje imovinu u vlasništvu kompanija zemalja koje su uvele sankcije. Zemlje koje su uvele sankcije kradu ruske bankarske depozite, tako da Rusija treba da uzvrati krađom njihove stvarne imovine.

Čovek mora da se zapita zašto Rusija nije preduzela nijedan od ovih koraka koji bi odmah izazvali zapevajuće povike sa glupog Zapada i trenutni kraj svih sankcija i rusofobske propagande. Rusija može da diktira uslove. Zašto se ona odriče ove moći?

Razlog za samonametnutu nemoć Rusije je taj što je velikom delu ruske intelektualne i vladajuće klase Svetski ekonomski forum isprao mozak i posvećen je globalizmu. Samodovoljnost, koju Rusija lako postiže, povezuje se sa nacionalizmom koji je pretvoren u prljavu reč. Čak je i rusko-azijski trgovinski blok Puta svile premali za globalističke idealiste. Očigledno Kremlju još nije sinulo da je globalizam u potpunom neuskladu sa nacionalnim suverenitetom koji Putin tako visoko ceni.

Ako Rusija sebe obezvlasti odbijanjem da odigra na svoju pobedničku kartu, biće srušena sopstvenom glupošću, a ne sankcijama Zapada.

Izvor: PaulCreigRoberts.org

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.