Vaskrsnuće nuklearne energije

Ulaganja u napredne nuklearne reaktore bi u bliskoj budućnosti trebalo da dostigne ulaganja u vrednosti od 1 bilion dolara na globalnom nivou, navodi Međunarodna agencija za atomsku energiju. Na panel diskusiji vezanoj za nuklearnu energiju lideri u toj oblasti su se složili da budući nuklearni reaktori i postrojenja moraju koristiti tehnologiju koja se u pogledu bezbednosti razlikuje od sadašnjeg standarda. Jedino na taj način se javnost može uveriti da je nuklearna energija bezbedna za eksploataciju.

Nuklearna energija se trenutno nalazi na prekretnici. U ne tako dalekoj prošlosti entuzijazam oko njenog potencijala je splasnuo nakon niza razornih i opasnih nesreća koje su se desile : Ostrvo Tri milje u Pensilvaniji 1979. godine; Černobil u Ukrajini 1986. godine; i Fukušima u Japanu 2011.

Ali sada, zahvaljujući novoj tehnologiji i potencijalnoj ulozi nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promena, ona dobija drugu šansu da postane istaknuti član globalne energetske mreže. To je zato što se proizvodnjom energije u nuklearnom reaktoru ne stvara emisije gasova staklene bašte koji izazivaju klimatske promene.

U panel diskusiji u Ujedinjenim nacijama, grupa lidera u oblasti nuklearne energije iz celog sveta okupila se kako bi razgovarala o obimu te renesanse. Razgovarali su i o tome zašto je toliko važno da industrija sarađuje kako bi se obezbedilo da se zlatni standard – bezbednosne mere u eksploataciji nuklearne energije usvoje svuda.

Jedan bilion dolara očekivanih ulaganja u nuklearnu energiju

Američka sekretarka za energetiku Dženifer M. Granholm rekla je da nuklearna energija predstavlja 20% snage baznog opterećenja Sjedinjenih Država i 50% njihove snage koja ne emituje emisije ugljenika. „I to je samo iz flote koju danas imamo, bez novih projekata koji su trenutno u izgradnji.

Budući nuklearni reaktori i postrojenja će skoro sigurno koristiti tehnologiju drugačiju od sadašnjeg standarda. Američke laboratorije i privatne kompanije finansiraju istraživanja efikasnijih reaktora koji su jeftiniji za izgradnju i stvaraju manje otpada. Granholm je kao primer navela napredni nuklearni reaktor koji TeraPover, kompanija za nuklearne inovacije Bila Gejtsa, postavlja u Vajomingu.

Ulaganja u napredne nuklearne reaktore će prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju dostići ulaganja u vrednosti od 1 bilion dolara na globalnom nivou. Tu spadaju poslovi oko izgradnje reaktora i svih povezanih lanaca snabdevanja koji će morati da se pojačaju da bi podržali industriju, dodala je Granholm.

„U osnovi, širenje napredne nuklearne energije koja je bezbedna je  prioritet za nas, “, navela  je Granholm.

„Promena raspoloženja  oko nuklearne energije dogodila se prilično brzo“, rekao je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).
Pre samo nekoliko godina nuklearna energija ne bi bila prisutna, a možda čak ni dobrodošla na godišnjim konferencijama vezanim za energetiku. IAEA je prilično brzo prešla od stanja gde ih niko ne želi na svojim konferencijama do toga da je veoma dobrodošao učesnik. Sledeća konferencija COP-a (COP27) biće u Šarm el Šeiku, Egipat. IAEA planira da bude deo te konferencije.

Bezbednost na prvom mestu

Ali ako nuklearna energija i dalje bude deo ovih konferencija i razgovora o klimatskim promenama, pristalice naglašavaju da cela međunarodna zajednica mora da radi zajedno kako bi se pridržavala strogih standarda bezbednosti.

„Niko danas ne kupuje auto ako nije bezbedan za upotrebu. Dakle, bezbednost i sigurnost su osnova za uspešno korišćenje nuklearne energije“, rekao je u utorak Hamad Al Kabi, predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata pri IAEA.

„Pitanje kako nuklearna industrija funkcioniše percipira se globalno, nesreća koja se dogodi bilo gde ima uticaja na ceo svet“, rekao je Al Kabi.

UAE imaju tri nuklearna reaktora u radu i četvrti reaktor u završnoj fazi puštanja u rad, rekao je Al Kabi. Izgradnja nuklearnih elektrana zahteva vreme, a proces u UAE je počeo pre otprilike 13 godina.

Vijetnam već decenijama razmatra nuklearnu energiju, navodi Svetska nuklearna asocijacija. Zemlja je najavila plan za izgradnju nuklearne elektrane još 2006. godine, ali je te planove odložila 2016, delom zbog troškova. Zatim je u martu Vijetnam objavio zvanični nacrt energetskog predloga koji uključuje male modularne nuklearne reaktore.

Sjedinjene Države i IAEA su pomogle Vijetnamu u njegovim naporima da uključi nuklearnu energiju u svoj nacionalni energetski plan, rekao je Ha Kim Ngoc, zamenik ministra spoljnih poslova. Reaktori su privlačna opcija za relativno malu zemlju, rekao je Ngoc.

Afrika želi nuklearnu energiju

Južna Afrika ima dva reaktora, navodi Svetska nuklearna asocijacija, a sada su druge zemlje u Africi zainteresovane za uvodjenje nuklearne energije u svoj energetski portfolio.

„Većina zemalja u Africi ima veoma slabu rasprostranjenost električne mreže“, rekao je izvršni direktor Kolins Džuma iz kenijske Agencije za nuklearnu energiju. Napredni dizajn nuklearnih reaktora, posebno malih modularnih reaktora je primamljiv. Džuma je nagovestio da bi investicije u takve reaktore moglo ići teško zbog nedostatka finansija.

ipak, dovođenje nuklearne energije u Afriku će zahtevati nezavisnu i snažnu regulativu kako bi se ljudi uverili da je bezbedna.

„Nuklearna energija je veoma emotivna tema“, rekao je Džuma. „Moramo biti veoma oprezni kada razvijamo plan nuklearne elektrane, građani moraju da imaju poverenja da je nuklearna elektrana bezbedna“, rekao je on.

Za zemlje koje su zainteresovane za izgradnju nuklearnih reaktora, IAEA je napisala knjigu-vodič koju je nazvala  „Prekretnice u razvoju nacionalne energetske infrastrukture za nuklearnu energiju“. To je dobro mesto za početak, rekao je Grosi.

„Trenutak je ozbiljan i znamo da je upaljen crveni alarm za planetu Zemlju kada su u pitanju klimatske promene“, rekao je Grosi. „Nuklearna energija ne predstavlja benefit za grupu ljudi, već ona može pružiti energetsku stabilnost zemljama širom planete“ dodao je on.

Izvor: CNBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti