Važno da u našoj zemlji ostane ceo lanac vrednosti od eksploatacije litijuma

Nemačka nastavlja da podržava Srbiju u energetskoj tranziciji, istaklnuto je na sastanku ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i ambasadorke Nemačke u Beogradu Anke Konrad. Kada su u pitanju kritične mineralne sirovine, ministarka je rekla da je interes države da se one koriste u najboljem interesu privrede i zaštite životne sredine, za šta je neophodna otvorena debata i ispunjavanje svih preduslova.

SR Nemačka duže od dve decenije pruža podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije i zainteresovana je za saradnju u novim projektima, istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović nakon jučerašnjeg razgovora Srbije sa ambasadorkom SR Nemačke u Beogradu Anke Konrad.

„Zahvalni smo Nemačkoj, sa kojom smo uspostavili klimatsko partnerstvo, na podršci u procesu energetske tranzicije, koji treba da omogući više kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i zdraviju životnu sredinu za naše građane. Nemačko znanje i iskustvo u ovim procesima je veoma važno, posebno što ćemo u ovoj godini usvojiti ključna strateška dokumenta, koja će trasirati naš put ka održivom energetskom sektoru u narednim decenijama. Nemačka je opredeljena da poveća podršku Srbiji u konkretnim projektima, kako bi se ubrzala energetska tranzicija i dostigli klimatski ciljevi definisani u Evropskoj uniji“, rekla je ministarka.

Anke Konrad je istakla da je za Srbiju veoma važno što će ove godine usvojiti Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan i da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju u tranziciji ka čistim izvorima energije.

Nemačka ulaganja u energetski sektor

Đedović Handanović je istakla da je Nemačka razvojna banka (KfW) jedan od najvažnijih finansijskih partnera Srbije u energetskom sektoru.

„U saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) u toku je izgradnja Vetroparka Kostolac kapaciteta 66 MW, koji će biti na mreži u prvoj polovini sledeće godine. Transbalkanski koridor, koji je, takođe, u izgradnji, povezaće nas sa susedima, omogućiti više kapaciteta iz OIE na mreži i smanjiti gubitke u prenosu. Nastavljamo da radimo na rehabilitaciji sistema daljinskog grejanja i uvođenju OIE u toplanama širom zemlje, što utiče na kvalitet života naših građana”, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je dodala da ministarstvo podržava aktivnu ulogu građana u procesu energetske tranzicije kroz unapređenje uslova za kupce-proizvođače električne energije iz solarnih elektrana, u čemu je Nemačka ostvarila veoma dobre rezultate.

Istakla je da država radi na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti u domaćinstvima, stambenim zgradama i javnim objektima. U toku su razgovori sa nemačkim partnerima, koji su zainteresovani da ih podrže, kao i ulaganja u distributivnom sektoru.

Korišćenje kritičnih mineralnih sirovina posle debate

Kada su u pitanju kritične mineralne sirovine, ministarka je rekla da je interes države da se one koriste u najboljem interesu privrede i zaštite životne sredine, za šta je neophodna otvorena debata i ispunjavanje svih preduslova.

„Litijum je na nivou EU prepoznat kao veoma važna sirovina za energetsku tranziciju. Ali, za Srbiju je najvažnije da se projekti razvijaju u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, koji se primenjuju u EU“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je navela da je važno da u našoj zemlji ostane ceo lanac vrednosti, koji će dati dodatni impuls za rast ekonomije i standarda građana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti