Velika Britanija odobrila otvaranje novog rudnika uglja

Vlada Velike Britanije odobrila je otvaranje novog rudnika uglja. Kritičari tvrde da bi rudnik potkopao klimatske ciljeve Velike Britanije, navodeći čak činjenicu da potražnja za koksom, koji bi se iskopavao u ovom rudniku, opada. Kabinet ministra i državnog sekretara Gouva, koji je odobrio otvaranje ovog rudnika je saopštio je da je odluka u skladu sa vladinom politikom o suzbijanju emisija ugljenika, a vladin savetodavni komitet za klimatske promene (UKCCC) istakao je da će 85% uglja proizvedenog u rudniku biti izvezeno.

Britanski državni sekretar i ministar u vladi, Majkl Gouv, odobrio je otvaranje rudnika uglja u Velikoj Britaniji. Ovaj rudnik uglja bi bio prvi novootvoreni rudnik u Velikoj Britaniji u poslednjih 30 godina, uprkos zabrinutosti zbog njegovih klimatskih uticaja među konzervativnim poslanicima i stručnjacima.

Predloženi rudnik u Kambriji bi iskopavao koks za proizvodnju čelika u Velikoj Britaniji i širom sveta.

Kritičari tvrde da bi rudnik potkopao klimatske ciljeve Velike Britanije, navodeći čak i da potražnja za koksom, koji treba da se iskopava u ovom rudniku, opada.

Pristalice koje podržavaju ovaj potez vlade Velike Britanije, tvrde da će rudnik, u blizini Vajthejvena, stvoriti nova radna mesta i smanjiti potrebu za uvozom uglja.

Sudbina projekta Vest Kumbrija Majning je dve godine bila neizvesna, nakon što je lokalno okružno veće prvobitno odobrilo rudnik 2020. godine.

Odobrenje projekta suspendovano je početkom 2021. godine, uoči klimatske konferencije COP26 u Glazgovu, nakon što je vladin savetnik za klimatske promene rekao da će otvaranje ovog rudnika povećati emisije ugljenika.

Vladin savetodavni komitet za klimatske promene (UKCCC) istakao je da će 85% uglja proizvedenog u rudniku biti izvezeno.

Otvaranje rudnika uglja u skladu sa vladinom politikom o suzbijanju emisija ugljenika

Lord Deben, predsedavajući odbora za klimatske promene (CCC), opisao je ovakav potez kao „apsolutno neodbranjiv“ i rekao da bi njegovo odobrenje ugrozilo kredibiltet britanske vlade u pogledu klimatskih promena.

Organi za planiranje su pregledali prvobitnu odluku i poslali izveštaj državnom sekretaru za zajednice da razmotri i donese konačnu odluku.

Nakon poslatog izveštaja, u pismenom odobrenju, gospodin Gouv, ministar i državni sekretar složio sa preporukom inspektora za planiranje da se rudnik odobri.

U pismu se navodi da je Gouv „zadovoljan što trenutno postoji tržište uglja u Velikoj Britaniji i Evropi“.

Državni sekretar se slaže sa ocenom da bi efekti koji bi uticali na povećanje emisije ugljenika „bili relativno neutralni i neznačajni“, navodi se u pismu.

Kabinet ministra Gouva saopštio je da je odluka u skladu sa vladinom politikom o suzbijanju emisija ugljenika.

Opozicione stranke i ekološke grupe osudile su odluku kao štetnu za klimu i tranziciju Velike Britanije na zeleniju ekonomiju.

Međunarodna mreža ekoloških organizacija rasprostranjena u 73 zemlje „Prijatelji Zemlje“ rekli su da je ta odluka „pogrešna i duboko štetna greška koju čini Vlada Velike Britanije“.

„Rudnik nije potreban, povećaće globalne klimatske emisije i neće zameniti ruski ugalj“, rekao je aktivista Prijatelja Zemlje Toni Bosvort.

Proizvođači obećavaju čelik sa niskim sadržajem ugljenika

Ugalj se smatra najprljavijim od svih fosilnih goriva, proizvodi skoro dvostruko više emisija od prirodnog gasa.

Zagovarači projekta Vest Kumbrija Majning tvrde da će se koksni ugalj koji proizvodi koristiti za proizvodnju čelika u Velikoj Britaniji i Evropi.

Lokalno veće je dalo dozvolu za kopanje koksnog uglja do 2049. godine, a očekuje se da će rudnik otvoriti oko 500 radnih mesta.

Ali dve kompanije koje još uvek proizvode čelik koristeći ugalj u Velikoj Britaniji – Britiš Stil i Tata – tvrde da planiraju da pređu na metode proizvodnje sa nižim nivoom ugljenika.

Ekspert za industriju čelika Kris Mekdonald procenjuje da će Velika Britanija koristiti u najboljem slučaju, manje od 10% proizvodnje ovog rudnika. To znači da će novi rudnik izvoziti praktično sav ugalj koji proizvode.

Nesuglasice u Britanskoj vladi oko otvaranja novog rudnika

Sekretar za klimu, Ed Miliband rekao je da rudnik „nije rešenje za energetsku krizu“ i da „ne nudi sigurne, dugoročne poslove“.

Stranka zelenih je sugerisala da je odluka bila  „cinično odložena“ sve dok se nije završilo britansko predsedavanje COP-om.

Odluka bi mogla da razotkrije podele unutar Konzervativne stranke, čiji su se zeleniji poslanici izjasnili protiv planova.

Visoki konzervativci – uključujući bivšeg kancelara Kvasija Kvartenga i predsednika Zajednice prakse Aloka Šarmu – tvrdili su da bi rudnik bio u sukobu sa klimatskim ciljevima Velike Britanije.

Ali neki poslanici severnog torijevca vodili su kampanju za rudnik na osnovu toga da će obezbediti radna mesta i investicije.

U tvitu, bivši predsednik Konzervativne partije Džejk Beri rekao je da je ta odluka „dobra vest za Sever i zdrav razum“.

Rudnik takođe ima podeljena mišljenja u Kambriji, pri čemu se neki zalažu za poslove koje bi doneo, ali drugi upozoravaju na rizike od klimatskih promena.

Izvor: BBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti