Velika Britanija ukida prodaju halogenih sijalica

Velika Britanija na sve načine pokušava da smanji svoj ugljenični otisak. Jedan od poteza, koji na prvi pogled ne deluje veliki je ukidanje prodaje halogenih sijalica, jer po analizama stručnjaka, one su odgovorne za emisiju ugljenika srazmernu emisiji koju emituje pola miliona automobila godišnje na putevima Britanije.

Prodaja halogenih sijalica treba da bude zabranjena u Velikoj Britaniji od septembra 2021, a nakon toga uslediće i zabrana prodaje fluorescentnog svetla, predviđeno je vladinim planovima za sprečavanje klimatski promena.

Ovaj potez će, prema britanskim zvaničnicima, smanjiti 1,26 miliona tona emisije ugljen-dioksida godišnje i doneti uštedu potrošačima.

Velika Britanija je počela da postepeno ukida prodaju halogenih sijalica većih snaga tokom 2018. godine, što je pravilo širom EU.

Sada trgovci više neće moći da prodaju većinu preostalih halogenih sijalica, poput kuhinjskih reflektora.

Britanska vlada se, takođe, sprema da predstavi plan koji će pomoći građanima u prelasku na niskoenergetske LED sijalice, koje čine oko dve trećine sijalica koje se sada prodaju u Britaniji.

Očekuje se da će veliki uticaj na ugljenični otisak Britanije imati to što će LED diode činiti 85% svih sijalica prodatih do 2030. godine, rekli su zvaničnici.

LED svetla traju pet puta duže od tradicionalnih halogenih sijalica i proizvode istu količinu svetlosti, ali troše do 80% manje energije.

Manje otpada

Da bi se ljudima pomoglo da odaberu najefikasnije sijalice, unose se promene na energetskim nalepnicama koje potrošači vide na ambalaži sijalica, a ocene A +, A ++ i A +++ se  neće koristiti ,nego će se efikasnost ocenjivati između A-G, a samo najefikasnijim sijalicama će biti dodeljen A rejting.

LED sijalice bi se mogle ugraditi u fluorescentne svetiljke kao energetski efikasnija alternativa, rekli su zvaničnici.

Zakonodavstvo će, takođe, obuhvatiti korake za postupno ukidanje visokoenergetskih fluorescentnih sijalica – poput trakastih svetala koja se obično nalaze u kancelarijama – kako bi se njihova prodaja okončala od septembra 2023. godine.

Efekat smanjenja emisije ugljen-dioksida, kao rezultat novih pravila, jednak je uklanjanju više od pola miliona automobila sa puteva u Velikoj Britaniji, saopšteno je iz Odeljenja za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju.

Britanski paket mera za koje se smatra da će uštedeti novac potrošačima, uključuje pravo na popravku uređaja, nove energetske nalepnice i veće standarde efikasnosti bele tehnike, televizora i drugih uređaja.

„Ukidamo stare neefikasne halogene sijalice zauvek, tako da možemo brže preći na dugotrajnije LED sijalice, što znači manje otpada i svetliju i čistiju budućnost Velike Britanije. Pomažući da se osigura da električni uređaji troše manje energije, ali rade podjednako dobro, štedimo novac domaćinstvima na njihovim računima i pomažemo u suočavanju sa klimatskim promenama”, kaže Ministarka energetike Eni –Meri Trevelian.

Stiven Rouat, izvršni direktor kompanije Signify UK, pod čijim patronatom je Philips osvetljenje, rekao je da će „korišćenje energetski efikasnih LED ekvivalenata za halogeno i fluorescentno osvetljenje u još širem obimu značajno pomoći Velikoj Britaniji na putu ka dekarbonizaciji, kao i smanjenju godišnjeg računi za struju za potrošače“.

Izvor: BBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti