Velika nestašica: Zalihe dizela u SAD navodno na najnižem nivou u poslednjih deset godina

Bajdenova administracija smatra da je ponuda dizela u celoj zemlji neprihvatljivo niska i razmatra sve opcije za povećanje ponude.

Prema nedavnom izveštaju Blumberga, zalihe dizela u SAD-u su navodno su na najnižem nivou od 2008. godine, sa goriva koje je dovoljno samo za25-dnevnu zalihu.

Takođe se kaže da je potražnja na najvišem nivou od 2007, što stvara opasnu kombinaciju ponude i potražnje koja uzrokuje skokove cena.

Bajdenova administracija je nazvala ponudu dizela u celoj zemlji „neprihvatljivo niskom“ i razmatra sve opcije za povećanje nacionalne ponude kako bi se smanjile cene.

Prema američkoj Administraciji za energetske informacije (EIA), prosečna cena dizela je 5,34 dolara po galonu. To je povećanje od 1,67 dolara po galonu u odnosu na ovaj period prošle godine.

Područje koje je najteže pogođeno je Nova Engleska, gde ljudi koriste dizel gorivo za grejanje više nego bilo gde drugde u zemlji. Zalihe dizel goriva su tamo trenutno na nivou koji je trećina onoga koliko obično iznosi u ovo doba godine. Međutim, najviša cena dizel goriva je u Kaliforniji, gde je prosečna cena skoro 6,50 dolara po galonu, što je povećanje od skoro 2,00 dolara po galonu u odnosu na ovo doba prošle godine.

To je takođe veliko povećanje cene u odnosu na prosečnu cenu benzina u SAD-u. Prema EIA, prosečna cena benzina u SAD-u iznosi 3,87 dolara po galonu, a najskuplja regija je takođe Kalifornija, sa 5,84 dolara po galonu.

Jedan od razloga za manjak zaliha dizela je sezona održavanja, ali veći problem je rat u Ukrajini, koji je naštetio globalnom snabdevanju gorivom.

Ipak, prema Blumbergu, rečeno je da će milion barela dizel goriva krenuti prema Njujorku, nakon što su dva broda preusmerena sa svojih izvornih evropskih odredišta.

U isto vreme, rafinerija dizela u Trejneru, sa sedištem u Pensilvaniji, vraća se u pogon nakon sezonskog održavanja, što će pomoći u povećanju proizvodnje dizela u SAD-u.

Izvor: Jutarnji

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti