Rio Tinto ne sumnja da će otvoriti rudnik litijum-borata u Srbiji

Velika očekivanja od projekta Jadar – zelena ekonomija Srbije

Projekat Jadar je od strateškog značaja za Srbiju. Kada bude završen projekat Jadar biće moderan podzemni rudnik sa efikasnim postrojenjem za preradu jadarita, kao i svim potrebnim postrojenjima za održivo upravljanje otpadom, istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić tokom razgovora sa predstavnicima kompanije Rio Tinto naglašavajući značaj ukupnog uticaja ovog projekta na razvoj zelene ekonomije u Srbiji.

Razvoj projekta Jadar od izuzetnog je značaja za Srbiju i Loznicu, samo u fazi izgradnje rudnika i postrojenja za preradu biće angažovano više od 2.100 radnika. Kada bude završen, projekat Jadar biće moderan podzemni rudnik sa efikasnim postrojenjem za preradu jadarita, kao i svim potrebnim postrojenjima za održivo upravljanje otpadom, istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posle razgovora sa generalnom direktorkom kompanije Rio Tinto za borate i litijum Marni Finlejson i direktorkom kompanije Rio Sava eksplorejšn Vesnom Prodanović.

Teme su bile nastavak realizacije projekta Jadar i napredak izrade studije opravdanosti, za koju je ta kompanija u 2020. godini odobrila dodatnih 200 miliona dolara. Time ukupna investicija Rio Tinta u istraživanje i razvoj projekta Jadar prevazilazi 450 miliona dolara

Brnabić je rekla da će se primenom najsavremenijih tehnologija koje je Rio Tinto razvio za preradu jadarita, posebno voditi računa o zaštiti životne sredine. Kako je rekla, zadovoljna je napretkom studije opravdanosti u okiru koje je, u saradnji sa meštanima u Loznici, započeo i proces otkupa zemljišta na kojem će biti izgrađen budući rudnik i fabrika za preradu jadarita.

U saopštenju Vlade Srbije se ističe da je projekat Jadar, koji u Srbiji razvija međunarodna rudarsko-metalska grupacija Rio Tinto, od strateškog značaja za Srbiju, kako zbog eksploatacije litijuma i borata iz jadarita, tako i zbog ukupnog uticaja ovog projekta na razvoj zelene ekonomije u Srbiji. Naime, ovaj projekat podrazumeva razvoj savremenog, tehnološki naprednog i održivog rudnika i postrojenja za preradu jadarita u periodu od najmanje 50 godina, sa direktnim uticajem na BDP i razvoj održive ekonomije u Srbiji, konstatovano je na sastanku.

Sagovornici su se saglasili da su saradnja i partnerstvo kompanije Rio Tinto, Vlade Srbije i lokalnih zajednica od ključnog značaja za uspeh projekta Jadar.

Finlejson je istakla da ta kompanija proizvodi metale i minerale koji su od suštinskog značaja za ekonomiju.

Svi naši proizvodi imaju značajnu ulogu u procesu tranzicije ka zelenoj ekonomiji, a, kada bude razvijen, projekat Jadar će proizvoditi litijum, materijal budućnosti i značajno će doprineti osnaživanju profila Srbije kao destinacije koja privlači investitore i stvara mogućnosti za razvoj zelene ekonomije, podvukla je direktorka kompanije Rio Tinto.

Na sastanku u Vladi Srbije, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, rečeno je i da je projekat Jadar od strateškog značaja za Srbiju i razvoj održivog rudarstva, a da nedavno formiranu Radnu grupu za implementaciju projekta Jadar čine predstavnici kompanije Rio Tinto i svih resornih ministarstava, jer je to projekat cele Srbije.

Posebno je naglašeno da će naročita pažnja i značaj biti posvećeni zaštiti životne sredine, jer moderan rudnik i fabrika za preradu jadarita uključuju postrojenja za održivo upravljanje otpadom i najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, tako da neprečišćena voda neće biti ispuštana u reke.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.