Velika očekivanja operatera od 5G mreže u budućnosti

Ćak 80 odsto globalnog prihoda od usluga koje naplaćuju mobilni operateri do 2027. Godine će dolaziti od 5G mreži. Istraživanja pokazuju da će im ovoliki prihod omogućiti siguran povraćaj ulaganja.

Telekom operateri do 2027. globalno će zaraditi 625 milijardi dolara od usluga 5G mreže, što je veliki porast u odnosu na očekivanja za ovu godinu, stoji u najnovijoj analizi Juniper Researcha.

Prema ovom izvještaju predviđa se da će ovaj rast od 100 odsto u sljedeće četiri godine biti podstaknut migracijom mobilnih pretplata na 5G mreže i sve većim uključivanjem eSIM-ova u uređaje kao što su laptopovi i Wi-Fi hotspot.

Globalni rast

Istraživanje, takođe, predviđa da će se 80 odsto globalnog prihoda od usluga koje naplaćuju operateri moći pripisati 5G mreži do 2027. godine, što će operaterima omogućiti da osiguraju povraćaj svpjih ulaganja. Međutim, sve veća implementacija eSIM-ova u nove uređaje podstaći će rast globalnog mobilnog prometa podataka za više od 180 odsto između 2023. i 2027. godine, jer se on prebacuje s fiksnih i Wi-Fi mreža na 5G mrežu.

Frederick Savage, jedan od autora istraživanja, iznosi stav da će uređaji koji podržavaju eSIM podstaći značajan rast mobilnih podataka, budući da potrošači koriste mobilne mreže, za razliku kada su se koristile fiksne mreže. Operateri moraju osigurati da mreže, uključujući 5G i buduće 6G mreže, budu spremne za budućnost implementacijom novih tehnologija u svim mrežama.

Novi standardi

Kako bi se pripremili za ovu sve veću potražnju za mobilnim podacima, izvještaj predviđa da 6G standarde moraju da usvoje inovativne tehnologije koje se trenutno ne koriste u 5G standardima. Identifikovao je NTN (vanzemaljske mreže) i frekvencijske pojaseve ispod 1 THz kao ključne tehnologije koje moraju biti u centru te započetih ispitivanja i testiranja 6G mreža, kako bi se pružile veće mogućnosti transfera podataka u odnosu na postojeće 5G mreže.

Međutim, istraživanje upozorava da će povećani troškovi stvoreni upotrebom satelita za NTN i troškovi nabavke visokofrekventnog spektra za operatere, stvoriti duže vremenske okvire za osiguravanje vraćanja ulaganja u 6G mrežu. Zbog toga pozivaju telekomunikacijsku industriju da uspostavi partnerstvo sa stručnjacima za vanzemaljsko povezivanje, čime se se sniziti troškovi ulaganja u 6G mreže.

Izvor: Bankar.me

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti