Veliki planovi SAD-a za širenje plutajućih vetroelektrana na moru

Bajdenova administracija pokreće koordinirane akcije za razvoj novih plutajućih platformi za vetroelektrane na moru, nove tehnologije čiste energije koja će prema predviđanjima ministartsta SAD pomoći Sjedinjenim Državama da prednjače u ovoj energetskoj oblasti. Inicijativa i program „Floating Offshore Wnd Shot“ koju sprovodi ministarstvo energetike SAD bi imalo za cilj smanjenje troškova plutajućih tehnologija za više od 70% do 2035. godine.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da cilja 15GW kapaciteta plutajućih vetroelektrana na moru do 2035. godine, a ovom najavom izgleda da SAD planira da se „nadmeće“ sa Evropom i Azijom u ovom energetskom sektoru koji je u nastajanju.

U saopštenju se navodi da bi cilj od 15 GW obezbedio dovoljno čiste energije za napajanje više od pet miliona domova. Nadovezuje se na cilj ameriočke administracije da do 2030. godine postigne 30 GW kapaciteta vetroelektrana na moru, što je postojeća ambicija koja će se uglavnom ispuniti instalacijama sa fiksnim dnom.

Prednosti plutajućih vetroturbina je to što se mogu instalirati u daleko dubljim vodama

Pored ambicije od 15 GW,inicijativa i program „Floating Offshore Wnd Shot“ koju sprovodi ministarstvo energetike SAD bi „imao za cilj smanjenje troškova plutajućih tehnologija za više od 70% do 2035. godine, na 45 dolara po MWh što bi pomoglo daljem rasprostranjivanju ove zelene tehnologije“, dodaje se u saopštenju američkog ministarstva energetike.

„Implementiranje tehnologije plutajućih vetroelektrana na moru u velikoj razmeri će otključati nove mogućnosti za energiju vetra na moru uz obale Kalifornije i Oregona, u zalivu Mejna i šire“, navodi se u saopštenju.

Plutajuće morske vetroturbine se razlikuju od vetroturbina sa fiksnim dnom, koje su ukorenjene na morskom dnu. Jedna od prednosti plutajućih turbina je to što se mogu instalirati u daleko dubljim vodama u poređenju sa turbinama sa fiksnim dnom.

U izveštaju u kojem su navedeni planovi, američko ministarstvo energetike je reklo da oko dve trećine američkog potencijala vetra na moru postoji na mestima vodenih površina koje su previše duboke za temelje vetroturbina sa ‘fiksnim dnom’ koje su pričvršćene za morsko dno.

„Iskorišćavanje energije u vodama dubokim stotinama do hiljadama stopa zahteva tehnologiju plutajućeg vetra na moru – turbine postavljene na plutajuću osnovu ili platformu koja je usidrena za morsko dno pomoću konopca za sidrenje“, navodi se u saopštenju. „Ove instalacije su među najvećim rotirajućim mašinama ikada napravljenim.“ Poslednjih godina, brojne velike kompanije su pokrenule svoje akcije ka investiranju u plutajuće vetroparkove na moru.

Evropa je i dalje daleko ispred SAD u vetroenergiji

Još 2017. godine, norveška energetska kompanija Equinor, otvorila je Hywind Scotland, postrojenje sa pet turbina i 30MW snage koje naziva „prvim plutajućim vetroparkom na svetu“.

Prošle godine je takođe zabeležen niz velikih pomaka u ovoj industriji u nastajanju.

U avgustu 2021., RWE Renewables i Kansai Electric Power potpisali su sporazum prema kojem će dve kompanije „zajedno proučiti izvodljivost projekta plutajuće vetroelektrane na moru u vodama kod japanske obale.

Norveška kompanija Statkraft je takođe objavila da je počela dugoročni kupoprodajni ugovor koji se odnosi na veliku plutajući  vetropark na obali Aberdina u Škotskoj. A nekoliko meseci kasnije, u decembru 2021, objavljeni su planovi za tri velike  vetroelektrane na moru u Australiji — od kojih dva treba da uključuju tehnologiju plutajućeg vetra.

Kada je reč o iskorišćenosti morskog vetra u širem smislu, SAD ima dug put da sustigne Evropu.

Prva vetroelektrana na moru u zemlji, vetropark snage 30 MW, počeo je sa komercijalnim radom tek krajem 2016.

Poređenja radi, Evropa je 2021. godine imala instalisanu snagu od 17,4 GW koju dobija iz vetra, prema podacima iz asocijacije WindEurope.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti