Veliki uspeh srpskog brenda u svemirskoj misiji

Srpski brend uključen je u svetski projekat koji je dobio veliki publicitet. Mobilni EEG uređaj Smarting Pro, proizveden u Srbiji, deo je opreme astronauta na svemirskoj misiji Axiom mission (ax2). Mnoge kompanije i Univerziteti rade naučna istraživanja koristeći našu opremu da bi došli do novih otkrića vezanih za ljudski mozak koja će biti od velike koristi u skoroj budućnosti.

Prema saopštenju proizvođača, kompanije mBrainTrain, četvoročlana međunarodna posada koju predvodi astronautkinja Pegi Vitson, tokom ax2 misije koristiće srpske Smarting pro EEG uređaje za merenje moždane aktivnosti.

Smarting PRO je minijaturni EEG uređaj koji koristi najnovije tehnologije i omogućava snimanje moždanog signala u uslovima u kojima to ranije nije bilo moguće.

„Uređaj je napravljen kao naslednik našeg prvog uređaja, prvog komercijalnog potpuno mobilnog istraživačkog EEG uređaja u svetu. Cilj nam je da uređaj u softverskom i hardverskom smislu razvijamo tako da jednog dana imamo jednostavan sistem za svakodnevnu upotrebu koji će nam omogućiti da pratimo svoju moždanu aktivnost na način na koji danas pratimo rad srca preko pametnih satova i gedžeta“, rekli su za EURACTIV iz kompanije mBrainTrain.

Kako tvrde, sam proces odobravanja i ulaska na ovaj projekat je bio dug. Uključivao je razne sigurnosne sertifikate, provere i testove.

Veliki publicitet

„Ovaj projekat je od ogromnog značaja i dobio je veliki publicitet zbog svoje specifičnosti, ali mBrainTrain kao kompanija već dugo sarađuje sa mnogim inovativnim kompanijama i Univerzitetima koji svojim projektima pomeraju granice neuronauke. Kompanije kao što su Microsoft, Google i Apple već godinama istražuju ovu tehnologiju i neke od grupa već koriste naše uređaje za svoja istraživanja, dok Univerziteti poput MIT-a i Oxforda rade naučna istraživanja koristeći našu opremu da bi došli do novih otkrića vezanih za ljudski mozak koja će biti od velike koristi u skoroj budućnosti“, objasnili su sagovornici EURACTIV-a.

Osnivači brenda koji su se nakon studija u inostranstvu vratili u Srbiju da pokrenu biznis, izuzetno su ponosni što su deo ovako velike i važne misije.

Put nije lak

„ Nije tajna da brendovi iz Srbije nemaju lak put, ali verujemo da su ovakvi i slični projekti širokog publiciteta dobar način da se za nas čuje i da se novim kompanijama i brendovima sa naših prostora olakša napredovanje i plasiranje proizvoda“, zaključuje kompanija.

Let do Međunarodne svemirske stanice je druga misija u svemir finansirana iz privatnih izvora. Prvi je realizovan u aprilu i trajao je deset dana.

Događaj misije uživo moći će da se prati na sajtu kompanije mBrainTrain.

Izvor: euractiv.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti