Vetroelektrana Gvozd čeka na građevinsku dozvolu

Zbog nerešenog imovinskog pitanja državna energetska kompanija kasnila je sa predajom zahteva za glavnu građevinsku dozvolu za vetroelektranu Gvozd. Ugovor za kredit sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisuju 5. juna.

Elektroprivreda (EPCG) još nije dobila glavnu građevinsku dozvolu za izgradnju vetroelektrane (VE) Gvozd, koja se očekivana u januaru, dok je potpisivanje ugovora o kreditu između državne energetske kompanije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojim će se finansirati taj energetski objekat planirano za početak juna.

Zahtev za izdavanje glavne građevinske dozvole Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predat je ovog meseca, iako je iz energetske kompanije u decembru bilo saopšteno da će do kraja tog meseca podneti pomenuti zahtev i da očekuju njeno izdavanje u januaru.

Izvesna građevinska dozvola

„U prethodnom periodu dobijena je građevinska dozvola za pristupne puteve. Izdavanje glavne građevinske dozvole za izgradnju VE Gvozd je izvesno za jun ove godine, na osnovu zahteva za dobijanje glavne građevinske dozvole koji je sa pratećom dokumentacijom podnet 11. maja 2023. godine. Razlog za neznatno odlaganje jeste rešavanje jednog preostalog slučaja u vezi imovinsko-pravnim odnosima, kao i donošenje odgovarajuće odluke SO Nikšić u vezi sa projektom, na sednici održanoj 27. aprila ove godine. Uglavnom, svi zakonski uslovi su ispunjeni i zahtev za izdavanje građevinske dozvole je predat u pomenutom terminu”, rečeno je iz državne energetske kompanije.

Inače, EPCG je u prvoj najavi ovog projekta za očekivani početak izgradnje VE Gvozd navela 2021. godinu, a puštanje u rad 18 meseci nakon početka radova. Međutim, kasnije je pojašnjeno da je pandemija koronavirusa u prethodne dve godine ključni razlog zbog koga kasni izgradnja vetroelektrane, jer se to odrazilo na pribavljanje potrebnih dozvola, saglasnosti i na pregovore o finansiranju ovog projekta i da je realno da ovaj objekat na mreži bude u 2024. godini.

Potpisivanje kreditnog aranžmana

„U skladu sa dobijenom građevinskom dozvolom za pristupne puteve ,planirano je da aktivnosti na pripremnim radovima počnu nakon potpisivanje kreditnog aranžmana sa EBRD bankom u letnjem periodu ove godine. Kao što smo i prethodno rekli, nakon evaluacije konačnih ponuda tenderskog postupka koji je u toku i sklapanja ugovora sa prvorangiranim ponuđačem slede inženjering, fabrikacija, isporuka, montaža i puštanje u rad vetroagregata”, objasnili su u kompaniji.

IZ EPCG nije precizirano kad će početi glavni građevinski radovi, već je navedeno da je, nakon potpisivanja ugovora za nabavku odabranih vetrogeneratora, realno očekivati da otpočnu aktivnosti na izvođenju glavnih radova.

Rok za izgradnju elektrane – 18 meseci

Iz kompanije su podsetili da je u decembru sa EBRD usaglašen nacrt ugovora o zajmu za potrebe finansiranja projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd, koji su potom odobrili Odbor direktora i Skupština akcionara kompanije. Reč je o zajmu od 82 miliona evra za potrebe finansiranja izgradnje VE Gvozd i potrebne infrastrukture za priključenje na elektroenergetski sistem, bez predviđenog učešća investitora, Predviđen je grejs period od 24 meseca tokom izgradnje, tako da će u suštini projekat sam sebe otplaćivati.

Iz EPCG su rekli da je potpisivanje ugovora o kreditu planirano za 5. jun ove godine.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je dao saglasnost za njeno priključenje na elektroenergetski sistem Crne Gore.

Transparentni tenderski postupci

Na pitanje kome je dodeljen posao isporučioca opreme i izvođača za VE Gvozd, od četiri kompanije koje su prošle pretkvalifikacioni tender, iz EPCG su odgovorili da se svi tenderski postupci vode transparentno na elektronskom portalu nabavki EBRD-a, u skladu sa njihovim procedurama.

„Pretkvalifikacioni deo tenderskog postupka je završen i odabrani su ponuđači koji su zadovoljili zahtevane kvalifikacione kriterijume, uz saglasnost EBRD banke. U toku je drugi krug tenderskog postupka i u narednom periodu”, odgovorili su iz kompanije.

Kako su dodali, nakon evaluacije obavezujućih ponuda koje sadrže tehnički i finansijski deo, u skladu sa pravilima EBRD-a i odabraće se prvorangirani ponuđač za inženjering, fabrikaciju, isporuku, montažu i puštanje u rad vetroagregata.

Izvor: Vijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti