Više od 100 brana uklonjeno iz evropskih reka 2020.

Više od 100 brana uklonjeno iz evropskih reka 2020.

Najmanje 101 barijeru uklonili su 2020. godine praktičari iz 11 evropskih zemalja, što je doprinelo cilju Strategije EU o biodiverzitetu od 25.000 km slobodnih reka. Sa uklonjenih 37 prepreka, Švedska prednjači po ukupnom broju uklanjanja. Francuska je uklonila najveću branu u Evropi do sada.

Evropska strategija o biodiverzitetu objavljena prošle godine ima za cilj obnavljanje 25.000 kilometara slobodnih reka EU do 2030. godine. Stručnjaci se slažu da se ovaj cilj može postići samo uklanjanjem hiljada barijera, od kojih većina više ne ispunjava svoju prvobitnu namenu ili je potpuno napuštena. Nedavni projekat AMBER, koji je finansirala EU, procenio je da je ukupan broj barijera u Evropi mnogo veći nego što se ranije mislilo. Ima ih više od 1,2 miliona. Od svih tih prepreka, oko 15% se smatra zastarelim i nepotrebnim. A to je zapanjujući broj od skoro 200.000. Više od 100 brana je 2020. godine uklonjeno iz evropskih reka.

Impresivan rezultat

Svetska fondacija za migraciju riba sprovela je prvo istraživanje za praćenje napretka uklanjanja barijera u Evropi. Prikupljene informacije koriste se za praćenje uticaja novih politika uklanjanja brana i akcija koje omogućavaju koalicije za uklanjanje brana u Evropi širom kontinenta.

Na osnovu podataka prikupljenih od evropskih rečnih praktičara, zaključujemo da je najmanje 101 barijera uklonjena sa evropskih plovnih puteva 2020. godine. Ovo je impresivan rezultat. Ova brojka će postati još veća… Istovremeno, shvatamo da je ovo samo početak, znajući da Evropa ima oko 200.000 zastarelih barijera.

Glavne činjenice koje se ističu su:

• Ovo je prvi pregled uklanjanja barijera u Evropi u jednoj godini

• Više brana je uklonjeno u Evropi (101) nego u SAD (69) u 2020.

• Najveće uklanjanje brana u Evropi završeno je u Francuskoj 2020. godine. Uklonjena je brana Venzins (visoka 36 metara). Nakon uklanjanja druge po veličini brane na njenom toku(visoke 16 metara), planiranog za ovu jesen, reka Selune uskoro će početi da teče slobodno.

• Španija neprestano uklanja barijere, pokazujući važnost zakona o ukidanju zastarelih brana koji sprovodi.

• U Litvaniji je prvo uklanjanje postignuto u potpunosti putem crovdfundinga.

„Pregrade poput brana i brane blokiraju povezanost reka i osnovno stanište za ribe selice. Zalihe ribe u Evropi opale su 94% tokom samo 50 godina. Od ključnog je značaja da se rečne „vene“ ponovo otvore za ribe, divlje životinje i ljude koji od njih zavise“, kaže Herman Vanningen, direktor Svetske fondacije za migraciju riba.

Riblji prolaz

Rezultati ove studije istaknuti su na međunarodnoj konferenciji Riblji prolaz (Fish Passage), održanoj od 21. do 24. juna.

Tokom konferencije najavljeno je uklanjanje brana uživo u Slovačkoj i prezentacija o uklanjanju brane Glines Canion (visoka 60 metara) u SAD. Poboljšanje rečne povezanosti je od globalnog značaja, jer reke brzo gube ribu i druge divlje životinje. Postoji hitna potreba za inovativnim rešenjima.

Sa više od 3.500 registracija iz više od 90 zemalja, ova konferencija pokazuje da je ova tema relevantno pitanje upravljanja rekama.

Preuzmite ceo izveštaj ovde.

Izvor: Dam Removal news

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti