Više „zelene“ energija zbog revitalizacije

Zahvaljujući revitalizovanim agregatima u HE Zvornik je oborena, po drugi put ove godine, rekordna proizvodnja struje. Novi agregati u hidroelektrani, puštenoj u rad 1955. godine, pri trenutnim hidrološkim uslovima proizvode oko 20 odsto više energije nego prvobitni.

Hidroelektrana Zvornik postavila je novi dnevni rekord u proizvodnji električne energije sa 2,84 miliona kilovat-sati proizvedenih 11. januara zahvaljujući revitalizovanim agregatima. To je drugi put ovog januara da hidroelektrana Elektroprivrede Srbije na u Malom Zvorniku podiže granicu maksimalne dnevne proizvodnje, saopšteno je iz EPS-a.

Novi rekord je za oko 5.000 kilovat-sati veći od prethodnog, ostvarenog 3. januara. Povećanje proizvodnje „zelene“ energije i bolje iskorišćenje dotoka na Drini omogućila je investicija EPS-a, kojom su potpuno obnovljena sva četiri agregata uz povećanje snage i produženje radnog veka.

U HE Zvornik projekat je započet 2016. godine. Revitalizacija sva četiri agregata završena je početkom 2020. godine. Snaga agregata povećana je za ukupno 30 MW, a vrednost investicije iznosila je 70 miliona evra, od čega je 65,5 miliona evra iz kredita KfW banke. Novi agregati u hidroelektrani puštenoj u rad 1955. godine, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20 odsto više energije nego prvobitni.

Nakon revitalizacije, ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, što je za 30 odsto više u odnosu na snagu pre revitalizacije. To je kao da je u HE Zvornik postavljen još jedan agregat. Revitalizacija je doprinela većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžetku životnog veka ove hidroelektrane za novih 40 godina. Očekivano povećanje proizvodnje električne energije ove hidroelektrane na godišnjem nivou je i do 15 odsto, zavisno od hidroloških uslova ili oko 70 miliona kilovat-sati.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti