Rusija za petinu povećala prihod od izvoza nafte

Višestruki uzroci i posledice prodaje strateških rezervi nafte u SAD

Bajden pokušava da uspori inflaciju koja je trenutno na 31-godišnjem maksimumu. Jedan od njegovih poteza je oslobađanje 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi SAD. Analitičari postavljaju pitanje kako će OPEK reagovati na ovaj potez SAD, jer je on jasno stavio do znanja da želi da održi ovu visoku cenu nafte.

Predsednik Džo Bajden je u utorak (23.11.2021.) naredio oslobađanje 50 miliona barela nafte iz američkih strateških rezervi, kako bi snizili cenu ovog energenta. SAD sve to rade u koordinaciji sa drugim velikim nacijama koje, takođe, troše ovaj neophodan resurs, uključujući Kinu, Indiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ovaj potez je usmeren na globalna tržišta. Ali i na američke birače, koji se suočavaju sa višom inflacijom i rastom cena uoči Dana zahvalnosti i putovanja za zimske praznike. Cene benzina su oko 3,40 dolara po galonu. To je za više od 50% skuplje nego pre godinu dana, podaci su Američkog udruženju automobila.

Cena nafte u blagom padu, dok benzin miruje

Zvaničnici administracije SAD su rekli da su izveštaji o mogućem oslobađanju zaliha i konsultacije sa drugim zemljama, uoči objave, doveli do pada cena nafte za skoro 10 odsto. Vlada će početi da stavlja barele na tržište sredinom i krajem decembra.

Ali, malo je verovatno da će te akcije odmah značajno smanjiti cene benzina, pošto porodice počnu da putuju za praznike. Zvaničnici administracije su primetili da cena benzina, obično, reaguje sa zakašnjenjem na promene cena nafte. Sugerisali su da je ovo jedan od nekoliko koraka u konačnom smanjenju troškova.

Nije bilo vidljivog uticaja na cenu za referentni barel američke sirove nafte odmah nakon objave.

Cene su rasle i padale ceo mesec. Do sada su bile manje od 1% u ovoj skraćenoj nedelji praznika.

Akcije SAD i drugih rizikuju kontra poteze zemalja Zaliva, posebno Saudijske Arabije, ali i Rusije. Saudijska Arabija i druge zemlje Zaliva jasno su stavile do znanja da nameravaju da kontrolišu snabdevanje, kako bi cene za sada bile visoke.

Kako se poslednjih dana širila vest o predstojećem zajedničkom oslobađanju nafte iz rezervi SAD i drugih zemalja, pojavila su se upozorenja da će biti ugroženi interesi OPEK-a. Naftaški kartel bi mogao reagovati odustajanjem od obećanja da će povećati isporuke u narednim mesecima.

Inflacija u SAD na 31-godišnjem maksimumu

Bajden se trudio da preoblikuje veliki deo svoje ekonomske agende oko pitanja inflacije, rekavši da će njegov nedavno usvojen infrastrukturni paket, vredan jedan (1) bilion dolara, smanjiti pritiske na cene, tako što će učiniti efikasnijim i jeftinijim transport robe.

Republikanski poslanici su kritikovali administraciju zbog inflacije, koja je u oktobru dostigla 31-godišnji maksimum. Indeks potrošačkih cena je skočio za 6,2% u odnosu na pre godinu dana, što je najveći skok zaperiod od 12 meseci od 1990- godine.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel iz Kentakija je u Belu kuću prošle nedelje kritikovao ovu situaciju, rekavši da su žrtve viših cena Amerikanci srednje klase.

„Tri najveća pokretača stope inflacije od zapanjujućih 6,2 odsto, koju smo zabeležili prošlog meseca, bili su smeštaj, prevoz i hrana. To nije luksuz. To su osnovne stvari, koje čine mnogo veći deo porodičnih budžeta od srednje klase pa naniže“, rekao je senator iz Kentakija.

SAD će smanjiti reserve za dva i po dana dodatnog snabdevanja

Strateške rezerve nafte su rezerve za vanredne situacije. Čuvaju se za slučaj prirodnih katastrofa, obezbeđivanje nacionalne bezbednosti i drugih vanrednih događaja.

Pod kontrolom Odeljenje za energetiku, rezerve se čuvaju u prirodnim rezervoarima stvorenim u slanim kupolama duž obala zaliva Teksasa i Luizijane. U rezervi se nalazi oko 605 miliona barela slatko-kisele nafte.

„Dok smo izlazili iz globalne ekonomske krize bez presedana, snabdevanje naftom nije pratilo potražnju. Primoravali smo porodice i preduzeća da plaćaju cenu. Ova akcija naglašava predsednikovu posvećenost korišćenju dostupnih alata za smanjenje troškova za građane i nastavak ekonomskog oporavka“, navedeno je u saopštenjue sekretarka za energetiku Dženifer Granholm.

Bajdenova administracija tvrdi da je rezerva pravo sredstvo za ublažavanje problema sa snabdevanjem. Amerikanci su tokom septembra koristili u proseku 20,7 miliona barela dnevno, prema Upravi za energetske informacije. To znači da je oslobađanje skoro jednako oko dva i po dana dodatnog snabdevanja.

Pandemija je učinila da energetska tržišta – kao i sve ostalo – dožive kolaps na više frontova. Kako su zatvaranja počela u aprilu 2020. godine, potražnja je pala i cene fjučersa nafte postale su negativne. Trgovci energijom nisu želeli da se zaglave sa naftom koju nisu mogli da skladište. Ali kako se privreda oporavila, cene su u oktobru skočile na sedmogodišnji maksimum.

Politički protivnici napadaju Bajdena

Proizvodnja u SAD se nije oporavila. Podaci Uprave za energetske informacije pokazuju da domaća proizvodnja, u proseku, iznosi oko 11 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na 12,8 miliona pre početka pandemije.

Iako je u igri višestruka tržišna dinamika, pošto su cene fosilnih goriva veće širom sveta, republikanci su, takođe, iskoristili Bajdenove napore da minimizira bušenje i podrži obnovljivu energiju kao razlog za smanjenu proizvodnju.

„Politika predsednika Bajdena povećava inflaciju i cene energije za američki narod. Iskorišćavanje strateških rezervi nafte neće rešiti problem. Imamo veće cene jer administracija i demokrate u Kongresu vode rat protiv američkih energenata“, rekao je senator Džon Baraso.

U međuvremenu, Bajden i zvaničnici administracije insistiraju da iskorišćavanje više nafte iz rezervi nije u suprotnosti sa dugoročnim klimatskim ciljevima predsednika. Kako tvrde, ovo kratkoročno rešenje za otklanjanje specifičnog problema, dok su klimatske politike dugoročni odgovor tokom decenija.

Oni navode da će, pošto se zalažu za povećanje proizvodnje obnovljive energije, rezultat na kraju biti manja zavisnosti u SAD od fosilnih goriva. Ali, to je politički prikladan argument. Jednostavno rečeno, više cene smanjuju upotrebu, a znatno više cene benzina mogle bi da primoraju Amerikance da se manje oslanjaju na fosilna goriva.

SAD pokrenule međunarodnu akciju protiv OPEK-a

Odluka Bele kuće dolazi posle nedelja diplomatskih pregovora. Bajden i kineski predsednik Si Đinping razgovarali su o koracima za suzbijanje ograničenih zaliha nafte na svom virtuelnom sastanku ranije ovog meseca, kada su njih dvojica „razgovarali o važnosti preduzimanja mera za rešavanje globalnih snabdevanja energentima“, navodi se u izveštaju Bele kuće.

Učestvuju i Japan i Južna Koreja. Zvaničnici administracije kažu da je to najveće koordinisano oslobađanje iz globalnih strateških rezervi.

Ministarstvo energetike SAD će naftu učiniti dostupnom iz Strateških rezervi nafte na dva načina. Količina od 32 miliona barela biće pušteno u narednih nekoliko meseci i vratiće se u rezerve u godinama koje su pred nama, saopštila je Bela kuća. Još 18 miliona barela biće deo prodaje nafte koju je Kongres prethodno odobrio.

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je u ponedeljak uveče da će Bela kuća, takođe, pratiti naftne kompanije.

„Nastavićemo da vršimo pritisak na naftne kompanije koje su ostvarile rekordne profite i nadgledaju ono što smatramo dizanjem cena tamo kada postoje zalihe nafte ili cena nafte pada, a cena gasa ne pada“, reče Psaki. „Nije potreban ekonomski stručnjak da bi se znalo da je to problem.

Izvor: APnews

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti