UNKS priprema izmenu akcizne politike

Vlada Crne Gore za sada neće smanjivati akcize na gorivo

Jedino pod pretpostavkom da u narednom periodu dođe do drastičnijeg poskupljenja nafte i naftnih derivata, onda će Vlada svakako morati da počene da razmišlja o reaktiviranju odluke o smanjenju akciza.

Vlada za sada neće smanjiti akcize na gorivo, uprkos poskupljenju, najavio je ministar finansija ministar finansija Vlade Crne Gore Aleksandar Damjanović.

I dok će cena hleba u narednom periodu zavisiti i od cena goriva, Damjanović tvrdi da su visoke marže i nezasitni apetiti trgovaca za profitom glavni razlozi za svakodnevna poskupljenja, prenosi RTCG.

„Ukoliko u narednom periodu dođe do drastičnijeg poskupljenja nafte i naftnih derivata, svakako ćemo početi da razmišljamo o reaktiviranju odluke o smanjenju akciza”, rekao je Damjanović za Televiziju Crne Gore.

Razlog je što su sadašnje cene goriva na nivou prošle godine kada je država smanjila akcize.

Čak i kada je gorivo bilo jeftinije zbog nižih akciza, građani to, kako je naveo Damjanović, nisu mogli da primete na računima iz prodavnica.

„Glavni uzrok je oligopol koji vlada tržištem gde četiri trgovinska lanca pokrivaju 85 odsto potrošnje”, rekao je Damjanović.

Među građanima, kako je rekao, u javnosti su glasniji bili oni koji su krizu iskoristili za dodatnu zaradu kada je Vlada nameravala da ih zakonom o zajedničkom doprinosu obaveže da plate više od pet miliona poreskih prihoda.

Poreske mere kao spas

„Jasno je da je neophodno da, ako ova Vlada nastavi sa radom, ovaj predlog zakona mora da se aktivira. Poreskim merama se mora stati na put politici dizanja cena”, ocenio je Damjanović.

Pekari su rekli da, cene žitarica na međunarodnim tržištima poslednjih nedelja padaju, moguće pojeftinjenje hleba u našoj zemlji nije realno zbog poskupljenja goriva.

Uprkos tome, trudiće se da i dalje mese hleb po istoj ceni.

Hasan Ramović, zajedno sa Grupacijom proizvođača pekarskih proizvoda, smatra da cene u ovom trenutku neće rasti tako brzo.

„Svesni smo da je odgovornost nas pekara veoma velika kada je u pitanju snabdevanje hlebom. Samo do krajnjih granica bićemo spremni da sjednemo i napravimo analizu sa državom i dogovorimo veće cene”, rekao je Ramović za Televiziju Crne Gore

Za razliku od pekara, trgovci svakodnevno menjaju cene na više, kažu građani koji redovno idu u kupovinu.

Zahvaljujući nemoći države da tome stane na put, trgovci zadovoljno trljaju ruke. Ukupna dobit pet najvećih trgovinskih lanaca na kraju prošle godine premašila je 19 miliona evra.

Izvor: Pobjeda.me

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti