Energenata će biti

Vlada Republike Srpske odlučila – ostaje najpovoljnija cena struje za potrošače

Elektroprivreda Republike Srpske od 1. aprila će početi da funkcioniše sa garantovanim snabdevanjem izdvojenim iz distribucija. Preduzeće ERS će pratiti politike Vlade Republike Srpske, koja želi da privreda u Srpskoj i dalje ima najpovoljnije cene električne energije na Balkanu, rekao je generalni direktor, Luka Petrović ističući da se formira pravilnik o energetski zaštićenom kupcu.

Elektroprivreda Republike Srpske će od 1. aprila uspostaviti sistem javnog snabdevanja kao delatnost koja se izdvaja iz distribucija, rekao je na godišnjoj konferenciji za medije generalni direktor Luka Petrović, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ERS.

„Razdvajanje delatnosti snabdevanja i distribucije jedan je od osnovnih zahteva Energetske zajednice i prvi je korak za uspostavljanje tržišnih principa za javno snabdijevanje, u okviru kojih će građani učestvovati na tenderima i od snabdevača dobijati električnu energiju”, rekao je Petrović objašnjavajući da će, za razliku od javnog snabdevanja, distributivna delatnost ostati regulisana od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Petrović je napomenuo da je Elektroprivreda Republike Srpske 1. septembra 2019. godine formirala tržišno snabdevanje, koje je Mešovitom holdingu ERS donelo nove prihode.

„Cene po kojima privredni subjekti od Elektroprivrede Republike Srpske kupuju električnu energiju i dalje su daleko ispod tržišnih i subvencionisane su od Mešovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske”, rekao je Petrović.

Preduzeće ERS će pratiti politike Vlade Republike Srpske, koja želi da privreda u Srpskoj i dalje ima najpovoljnije cene električne energije na Balkanu.

Petrović je naglasio da su velike investicije u proizvodne objekte, pre svega instalacija sistema za odsumporavanje dimnih gasova u RiTE Ugljevik, uslovili pokretanje tarifnog postupka, koji je pokrenula ova elektrana.

“RiTE Ugljevik je od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske dobio odobrenje sredstava od 21 milion KM, što je regulisanu cenu proizvodnje u Ugljeviku povećalo u značajnom procentu. Samim tim i ERS će, kao javni snabdevač uputiti zahtev za izmenu tarifnog postupka, što će uzrokovati promenu cena električne energije u određenom procentu”, rekao je Petrović.

Novi Zakon o električnoj energiji, koji je stupio na snagu 1. januara 2021. godine, obavezuje nadležne institucije da formiraju pravilnik o energetski zaštićenom kupcu, za koji je zaduženo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, kao i timovi iz Ministarstva energetike i rudarstva i MH Elektroprivreda Republike Srpske.

„Po ovom pravilniku biće izdvojeni potrošači koji će imati subvencije u kilovat-časovima na utrošenu električnu energiju na mesečnom nivou. Naša namera je da to budu penzioneri sa najnižim primanjima, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i višečlane porodice”, rekao je Petrović pojašnjavajući da će prilikom formiranja spiskova energetski zaštićenog kupca biti sagledano više kriterijuma prema kojima će biti procenjeno ko spada u tu grupu i koje popuste može da ostvari.

Petrović je naveo da se ubrzano radi na izradi ovih kriterijuma i da očekuje da će energetski zaštićeni kupci popuste moći da ostvare već od 1. aprila.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022