Voda — resurs bez koga nema života

Voda, suše, poplave… Imamo mi dovoljno vode, koliko smo bogati vodama… Umemo li gazdovati ovim resursom, da li smo već napravili nepopravljive greške… samo su neka od pitanja o kojima će Jelica Putniković u današnjoj emisiji razgovarati sa stručnjakom za ekološko inženjerstvo, dr Aleksandrom Đukićem, docentom na Građevinskom fakultetu u Beogradu i sekretarom Srpskog društva za zaštitu voda.

O tome da će voda biti resurs zbog koga će se u 21. veku ratovati mi stariji učili smo u školama. Otvoreni oružani sukobi zbog vode nisu, na sreću još počeli — nadajmo se da i neće, ali je voda, ne samo ona za piće, u fokusu političara, NVO, kompanija ali i običnih građana, koji su postali svesni da bi im uskoro pravo na vodu moglo biti ograničeno.

Građani Slovenije su juče na referendumu ubedljivom većinom odbacili izmene Zakona o vodama, koji je Skupština Slovenije usvojila 30. marta 2021. godine. Argumenti protivnika novog zakona bili su da su izmene u interesu privatnih investitora i da bi ograničio javni pristup vodi i ugrozio njen kvalitet.

U skupštinskoj procedure su i izmene srpskog zakona o vodama, što je povod za današnji protesni skup ispred Narodne skupštine Republike Srbije, koji organizuju Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Svetska organizacija za prirodu Adria — Srbija i Skupština slobodne Srbije. Protest se organizuje zbog toga što nije organizovana javna rasprava kroz koju bi građani mogli da utiču na predlog zakona.

I Turska priprema novi nacionalni zakon o vodama, koji treba da doprinese zaštiti ovog resursa i ostvarivanju ciljeva Turske u upravljanju vodama.

Voda, suše, poplave… Imamo mi dovoljno vode, za piće, svakodnevnu higijenu, koliko smo bogati vodama, ima li je dovoljno za navodnjavanje u poljoprivredi i za industrijsku upotrebu… Umemo li gazdovati ovim resursom, kako da pametno koristimo vodu, da li smo već napravili nepopravljive greške… samo su neka od pitanja o kojima će Jelica Putniković u današnjoj „Energiji Sputnjika“ razgovarati sa stručnjakom za ekološko inženjerstvo, dr Aleksandrom Đukićem, docentom na Građevinskom fakultetu u Beogradu i sekretarom Srpskog društva za zaštitu voda.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.