Vodni resursi Srbije - da li smo zakasnili sa brigom o njima?

Vodni resursi Srbije – da li smo zakasnili sa brigom o njima?

Voda, posebno ona za piće, bez koje nema života sve češće je top tema – kod nas i u svetu. O tome da li Srbija ima dovoljne količine vlastitih voda za sve potrebe, kako gazdujemo vodnim resursima, brinemo li na pravi način o vodoizvorištima, jer su tu locirani reni bunari za napajanje vodom gradova i naselja… u današnjoj Energiji Sputnjika Jelica Putniković razgovara sa hidrogeologom, prof. dr Zoran Stevanović, sa Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu.

Stalno se ističe pitanje da li Srbija ima dovoljne količine vlastitih voda za sve potrebe – danas i u budućnosti. Najbitnija je, svakako, voda za piće, ali ništa manje važna voda za osnovne životne potrebe, ali i navodnjavanje, industriju…
Prema izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2003. godine Srbija je na 47. mestu od 180 država u svetu, kada je reč o vodnim resursima. Na osnovu toga, može se zaključiti da naša zemlja nije siromašna vodama. Međutim, veći deo voda čine tranzitne vode, dok je domicilnih voda značajno manje – Velika Morava i njene pritoke su glavni vodni resursi Srbije.

Sa sve primetnijim klimatskim promenama i degradacijom životne sredine ugoržavamo ne samo površinske tokove već i podzemne vode. A posledice mogu biti katastrofalne.

O tome kako gazdujemo vodnim resursima, brinemo li na pravi način o vodoizvorištima, jer su tu locirani reni bunari za napajanje vodom gradova i naselja, o tome zašto smo zapustili kanale za navodnjavanje, zašto se uređenja obala rekao i rečica setimo tek u vreme poplava, zašto neodgovorno gradimo derivacione mini hidroelektrane, zagađujemo reke i jezera, šta nam po pitanju voda donose suše,… u današnjoj Energiji Sputnjika Jelica Putniković razgovara sa hidrogeologom, prof. dr Zoran Stevanović, sa Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu.

Prof. dr Zoran Stevanović, sa Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.