Vodonična strategija deo nove strategije razvoja energetike Srbije

Srbija će raditi na vodoničnoj tranziciji da bi bila ravnopravna sa drugim učesnicima u razvoju vodoničnih tehnologija, kao deo procesa dekarbonizacije i okretanja klimatski neutralnom razvoju. Na današnjem sastanku rečeno je da Ministarstvo rudarstva i energetike podržava inicijativu Tima za vodoničnu strategiju i da će raditi na tome da vodonična strategija bude deo nove strategije razvoja energetike do 2050.

Ministarstvo rudarstva i energetike podržava inicijativu Tima za vodoničnu strategiju i radiće na tome da vodonična strategija bude deo nove strategije razvoja energetike do 2050. godine.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike – državni sekretari u Ministarstvu i pomoćnici ministarke razgovarali su danas sa Timom za vodoničnu strategiju koji čine predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i poslovnog udruženja Elektromašinogradnja, o mogućnostima za razvoj vodoničnih tehnologija u Srbiji, kao deo procesa dekarbonizacije i okretanja klimatski neutralnom razvoju.

Novim zakonom o obnovljivim izvorima energije, koji je u proceduri usvajanja, stvoreni su uslovi za korišćenje i podsticanje inovacionih tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije, među kojima je i obnovljivi vodonik, koji se može koristiti u oblasti toplotne energije, saobraćaja i prirodnog gasa. Stvarajući pravni okvir za korišćenje obnovljivog vodonika, Srbija se svrstala zajedno sa razvijenim zemljama EU, koja je prošle godine objavila svoju strategiju za vodonik, čiji je osnovni cilj dekarbonizacija proizvodnje vodonika i njegova upotreba kao zamene za fosilna goriva.

Vođa Tima za vodoničnu strategiju, Miljan Vuksanović, rekao je da je niz razvijenih zemalja, kao i Evropska unija, tokom 2020. godine donelo svoje vodonične strategije i da Srbija ima šansu da se uključi u ovaj proces tako da do 2030. godine bude aktivni učesnik u vodoničnoj tranziciji, a do 2050. godine ravnopravna sa drugim učesnicima u ovom procesu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.