Volvo Cars se kladi na električna vozila

Već od 2030. godine Volvo će proizvoditi samo električna vozila. Ovaj švedski proizvođač automobile ranije je najavio da će do 2025. polovina njegove prodaje biti potpuno električna, dok će ostatak biti hibridi. Pokušavajući da iskoristi rastuću potražnju za električnim automobilima, uključujući Kinu, koja je već jedno od najvećih tržišta planiraju i internetsku prodaju.

Volvo Cars će od 2030 godine proizvoditi samo električna vozila. Iz ove švedske kompanije poručuju da će do tada postupno ukinuti sve modele automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, uključujući hibride.

Ovaj proizvođač automobila, takođe, planira da uloži velika sredstva u internetsku prodaju i pojednostavljivanje svojih proizvoda. Pokušava da iskoristi rastuću potražnju za električnim automobilima, uključujući Kinu, koja je već jedno od najvećih tržišta.

Proizvođači automobile već reaguju na pritisak vlada širom sveta da pojačaju svoje planove za električne automobile. Na primer, novi automobili i kombiji koji se u potpunosti napajaju benzinom i dizelom neće se prodavati u Velikoj Britaniji od 2030. godine.

„Da bismo ostali uspešni, potreban nam je profitabilan rast. Dakle, umesto da ulažemo u posao koji se smanjuje, odlučujemo da investiramo u budućnost – električnu i internetsku”, rekao je izvršni direktor Volvoa, Hakan Samuelsson. Plan je da se omogući kupcima da naručuju automobile po sopstvenim specifikacijama putem Interneta, ali i putem zastupništva.

Volvo neće investirati u automobile sa vodoničnim gorivim ćelijama, jer u ovoj kompaniji ne misle da će biti dovoljno potražnje od kupaca. Takođe, portparol Volvoa ukazuje da postoji znak pitanja o dostupnosti vodonika u poređenju sa mestima punjenja za električne automobile.

Volvo je ranije najavio da će do 2025. polovina njegove prodaje biti potpuno električna, dok će ostatak biti hibridi.

„Ne postoji dugoročna budućnost za automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem”, rekao je Henrik Grin (Henrik Green), glavni tehnološki direktor kompanije.

U februaru je Volvo odustao od planova za spajanje sa kineskim automobilskim gigantom Geli (Geely). Dve kompanije su, umesto toga, objavile da će stvoriti partnerstvo za proizvodnju komponenti za električne automobile, koje će koristiti obe firme.

Globalni proizvođači automobila nastavljaju da teže savezništvu, udružuju stručnosti i resurse, kako bi rasteretili troškove prelaska na električne automobile, ispoštovali stroža pravila o emisijama štetnih gasova, usavršili autonomnu vožnju.

U januaru su akcionari odobrili spajanje Fijat Krajslera (Fiat Chrysler) i francuske PSA Grupe, čime je stvoren četvrti najveći svetski proizvođač automobila. Nova grupa, Stellantis, bićei u mogućnosti da se „kladi na nove inovacije u električnim, hibridnim i autonomnim vozilima“, rekli su tada analitičari.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.