Vožnja na struju nije uvek jeftinija?

U poređenju sa automobilima srednje veličine, sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, električni automobili bili su nešto jeftiniji, ali su loše prošli u odnosu na kategoriju malih vozila. Uz cenu električne energije od 0,40 evra po kilovat satu, mali automobili sa unutrašnjim sagorevanjem u proseku su jeftiniji čak i kada je cena goriva od dva evra po litri.

Da li su električni automobili jeftiniji za vožnju u odnosu na benzince i dizelaše? Odgovor na ovo pitanje potražilo je nemačko automobilsko udruženje ADAC, donoseći iznenađujuće rezultate.

Prema toj analizi, električni automobili jesu u prednosti u odnosu na automobile srednje veličine sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, u kategoriji malih vozila električni automobili često nisu konkurentni.

Poređenje je zasnovano na punim troškovima za modele vozila koji su trenutno dostupni na nemačkom tržištu.

Sveobuhvatna analiza

Osim troškova goriva ili struje, kao i amortizacije vozila, u analizu su uključene i stavke poput troškova održavanja, poreza i osiguranja.

U proseku, za analizirana vozila srednje veličine, električni automobili bili su nešto jeftiniji, uz pretpostavku o godišnjoj kilometraži od 15.000 kilometara i periodu zadržavanja od pet godina za vozilo.

Ti podaci su zasnovani i kod visokih cena – 0,80 evra po kilovat satu i kod relativno niskih – na 1,50 evra za dizel.

Vožnja u malim automobilima je jeftinija

U kategoriji malih automobila, s druge strane, električna vozila su loše prošla. Uz cenu električne energije od 0,40 evra po kilovat satu, automobili sa unutrašnjim sagorevanjem u proseku su jeftiniji čak i kada je cena goriva od dva evra po litri.

Prema ADAC-u, cene električnih automobila jednostavno su prevelike u odnosu na automobile s unutrašnjim sagorevanjem.

Pobeda nad dizelašima srednje klase

Rezultati, u proseku, izgledaju malo bolje kod vozila niže srednje klase. Ovde, sa 0,40 evra centi po kilovat satu, električni automobili mogu da pobede dizel čak i sa 1,50 evra po litri.

S druge strane, za automobile na benzin to zavisi od tačne cene goriva. U višoj srednjoj klasi dizelaši pobeđuju čak i uz 0,30 evra za struju i 2 evra za litar goriva.

Bolji i od luksuznih vozila

U vozilima luksuzne klase stvari ponovno izgledaju bolje za električne automobile – uz cene struje nešto više od 0,50 centi po kilovatsatu, pobeđuju motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Međutim, prema ADAC-u, vrednosti mogu značajno da variraju, zavisno od vozila ili, na primer, od visine rabata koji se odobravaju za pojedine modele.

ADAC nije pojedinačno ocenjivao SUV vozila, već ih je svrstao u druge klase vozila, prema ceni i veličini.

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti