Vranjska banja se greje termalnim vodama

Građani Vranjske banje, čiji su stanovi obuhvaćeni eksperimentalnim projektom grejanja termalnom vodom prezadovoljni su, pa na adresu Javnog preduzeća Novi dom stiže sve više zahteva za priključenje na ovaj sistem grejanja.

U Vranjskoj banji su geotermalnu vodu počeli da koriste za grejanje stanova.

Ideju da se izvorište termalne vode u Vranjskoj banji iskoristi za zagrevanje stanova žitelja ovog mesta, koju su proteklih godina zagovarali mnogi uticajni ljudi iz sveta politike i privrede ovog kraja, ovih dana je Goran Petrović, direktor Novog doma u Vranju, uz pomoć svojih saradnika počeo polako da realizuje i u praksi, piše Jugmedia.rs.

Ovaj eksperimentalni projekat – grejanje na termalnu vodu, koji je urađen u jednom stambenom kompleksu od četiri stambene jedinice sa oko šezdesetak stanova, probudio je veliko interesovanje među građanima. Zbog toga su u Novom domu odlučili da ovim projektom obuhvate još nekih dvadesetak privatnih stambenih objekata, čija površina je četiri hiljade kvadrata.

Izvori Vranjske banje, inače, spadaju među najtoplije banjske izvore u Srbiji. Geotermalni izvori se javljaju u vidu izvorišta, koja su raspoređena na relativno malom prostoru (500 x 200 metara). Ukupna izdašnost izvorišta iznosi 46 do 50 litara u sekundi, a prosečna temperatura vode je 85 ºC. Procene su da se nekorišćenjem tople vode u Vranjskoj Banji godišnje gubi toplota snage 20 MW.

„Prilikom realizacije ovog projekta bili smo u obavezi da uradimo i sekundarnu mrežu, što nam je znatno usporilo radove, ali smo mi uprkos tome uspeli da pre nedelju dana sistem grejanja stavimo u funkciju i počnemo sa zagrevanjem stanova uz pomoć termalne vode. Za zagrevanje ovih stanova obezbedili smo i dva izmenjivača toplote od po 500 kW, odnosno, snage 1 megavata. Cena grejanja po kvadratu je 44 dinara sa PDV-om. Grejanje stanova koje će biti dvadesetčetvoročasovno počinjaće 1. oktobra i trajaće do 1. maja. Radove na ovom projketu izvodimo parcijalno, zato što ih finansiramo iz sopstvene kase“, ističe direktor Petrović za Jugmedia.rs.

Građani Vranjske banje kod kojih je stiglo grejanje na termalnu vodu su, prema Petrovićevim rečima, prezadovoljni novim načinom grejanja pa na adresu ovog javnog preduzeća stiže sve više zahteva za priključenje na ovaj sistem grejanja.

Imajući u vidu koliko su građani zainteresovani za novi sistem grejanja rukovodstvo Novog doma planira da u narednoj godini još jedan stambeni kvart, od nekih sedamdesetak kuća, poveže na sistem grejanja jer je studija izvodljivosti pokazala da je to jako rentabilno.

Otuda će oni u narednom periodu pokušati da se izbore za novčana sredstva kod adekvatnih republičkih fondova za realizaciju zacrtanog cilja, navodi Jugmedia.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.