Vučić: Napad na Južni tok bi za Srbiju bio kataklizma

Predednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi za Srbiju bila kataklizma ukoliko bi se došlo do napada na Južni tok kojim se ruski gas doprema do naše zemlje. Orban je u sredu rekao da je Mađarska odmah okvalifikovala izvođenje iz stroja Severnog toka kao teroristički akt i dodao da „ako neko želi da sa južnim koridorom uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati kao povod za rat, teroristički napad i odmah ćemo reagovati“.

„Za nas bi to bilo kataklizma, bukvalno kataklizma“, rekao je Vučić novinarima tokom obilaska rekonstruisanog putа od Raške do Novog Pazara na zahtev da prokomentariše izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je rekao da su Mađarska i Srbija nakon dizanja u vazduh gasovoda Severni tok upozorile da će zadiranje na rute koje koriste za dopremanje ruskog gasa smatrati povodom za rat.

„Viktor Orban je to uslovno govorio, nadamo se da nikome neće pasti na pamet da nam tokom zime uskrati ono što smo mi izgradili, platili i kupili, i Mađarska i Srbija“, kazao je Vučić.

On je naglasio da nema nikakvih naznaka da će tako nešto da se dogodi.

„Doduše u ovakvom ludilu… Ja sam sa Viktorom i sa Bugarima o tome razgovarao, za nas je to od velikog značaja. Mi sad imamo velike rezerve gasa“, kazao je predsednik Srbije.

Podsetimo, Orban je u sredu rekao da je Mađarska odmah okvalifikovala izvođenje iz stroja Severnog toka kao teroristički akt, a odsustvo tako oštre reakcije Nemačke nazvao je „ispoljavanjem deficita suvereniteta“.

„Mi Mađari odmah smo jasno stavili do znanja da postoji još jedan gasovod – ne Severni tok, već Južni tok, kojim gas dolazi iz Rusije duž južnog koridora – Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. Zajedno sa premijerom Srbije jasno sam stavio do znanja da, ako neko želi da sa južnim koridorom uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati kao povod za rat, teroristički napad i odmah ćemo reagovati“, naglasio je Orban.

„Zato nemojte to da radite. Možda to možete da radite sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom“, upozorio je on.

Izvor: Sputnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti