Vučić: Trošimo neverovatne količine struje i rezerve gasa

Počeli smo da trošimo rezerve gasa. Trošimo neverovatne količine struje. Napravili smo i dobar aranžman sa Bulgargasom, da bismo trošili manje rezervi gasa, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući: „I dalje držimo izrazito niske cene struje i gasa za firme i domaćinstva u Srbiji i to je naš način da pomognemo i jednima i drugima, naročito firmama da budu konkurentnije”.

Neverovatna je potrošnja struje u Srbiji „na ovako lepe dane”. Počeli smo da trošimo rezerve gasa, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je juče bio drugog trilateralnog Samita Mađarske, Srbije i Austrije, na kome su učestvovali i mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer.

Vučić se zahvalio Viktoru Orbanu na podršci Srbiji

„Teško bi prezimili ovu zimu da nije bilo razumevanja Viktora Orbana. Želim da kažem svim građanima Srbije – teško bismo prezimeli, da nije bilo Orbana i njihove vlade, da nismo smestili gas u njihove kapacitete. Neverovatna je potrošnja struje u Srbiji na ovako lepe dane. Imamo svega i imaćemo svega zahvaljujući razumevanju Viktora Orbana i vlade Mađarske. Želimo da znate da imate zahvalnost svih nas“, rekao je predsednik Srbije.

Orban: Srbja se nalazi pod prtiskom

Ističući da se Srbija nalazi pod pritiskom sa dve strane, „sa jedne strane je Ukrajina gde se vodi rat, a sa druge Srbija odakle je pritisak migranata“, rekao je Orban, dodavši da to Mađarsku ne pogađa samo ekonomski već i fizički ugrožava bezbednost.

„Počeli smo da trošimo rezerve gasa, jer ugovorene količine koje dobijamo dnevno nisu dovoljne za naše potrebe. Srećom, zahvaljujući dogovoru sa Mađarskom imamo 650 miliona kubnih metara gasa jutros. Juče smo napravili i dobar aranžman sa Bulgargasom, da bismo trošili manje rezervi. Nas gasne elektrane sada spasavaju. Zahvaljujući panonskim elektranama mi možemo da prezimimo. Inače, na osnovu uglja i hidroelektrana ne bismo mogli da prezimimo”, upozorio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Dodao je i da će Srbija „uspeti da prezimi“ i zahvaljujući termoelektrani na gas TE-TO Pančevo.

Dobro smo se pripremili

Vučić je poručio građanima Srbije da smo se dobro pripremili i da smo mnogo novca uložili, da smo računali na to.

Navodeći da je gas skuplji čak pet puta u poslednjih devet dana Vučić je rekao: „Ne možete ga dobiti ispod cene od 1.550 (evra za 1.000 kubnih metara). A mi smo ga kupovali jeftinije. Svi sada u Evropi troše rezerve”.

„I dalje držimo izrazito niske cene struje i gasa za firme i domaćinstva u Srbiji i to je naš način da pomognemo i jednima i drugima, naročito firmama da budu konkurentnije”, istakao je Vučić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti