Wabio tehnologija – za brzo i efikasno rešenje problema nedostatka električne energije u Srbiji

Wabio tehnologija je jedino brzo rešenje problema nedostatka električne energije iz domaćih resursa u Srbiji. Proizvodnja električne energije od žetvenih ostataka (biomase) nije samo najjeftinija u odnosu na druge kapacitete, već je i ekološki najpodobnija. Da bi se iskoristili ovi potencijali, ne samo u energetskom već i poljoprivrednom sektoru, neophodno je da ova energetska rešenja budu deo buduće Strategije razvoja energetike Srbije, čija izrada je u toku.

Procene su da će Srbiji tokom zime nedostajati oko 500 MWh električne energije iz domaće proizvodnje i da će uvoz koštati oko milijardu evra. Računa se da će cena električne energije sledeće godine porasti, pa bi i iznos koji ćemo morati platiti za uvoz mogao biti i veći.

Zbog stanja u proizvodnim pogonima Elektroprivrede Srbije – na kopovima uglja i u termoelektranama stručnjaci ukazuju da će tokom sledećih pet godina Srbija morati platiti za nedostajuću količinu električne energije pet do šest milijardi evra. A možda i više. To bi, svakako, drastično osiromašilo Srbiju.

Efikasna proizvodnja zelene struje

Kada bi se tih pet do šest milijardi evra investiralo u Wabio biogasne elektrane mogli bi se izgraditi kapacitet od 800 do 1.000 MW instalisane snage za proizvodnju zelene električne energije. Napominjem da je moguće sa srpskim inženjerima i domaćim resursima godišnje izgraditi kapacitete od oko 150 MW instalisane snage. Znači,već za oko četiri do pet godina moguće je izgraditi nedostajući kapacitet od 400 do 500 MW, računajući da je za pripremu i projektovanje potrebno oko godinu dana.

Izgradnjom Wabio biogasnih elektrana sa instalisanim  gasnim i parnim turbinama imali bismo efikasnost proizvodnje zelene električne energije od oko 55%, a ukupnu energetsku efikasnost od čak 80 do 90%. To bi značajno smanjilo i negativan uticaj proizvodnje električne energije na životnu sredinu.

Postoje, naravno, i druge opcije izgradnje kapaciteta za proizvodnju električne energije. Smatram, međutim, da nije realno ni za jednu od njih da doprinese brzom povećanju domaćih kapaciteta za proizvodnju. Izgradnja novih hidroelektrana nije ostvariva u period kraćem od 10 godina. A tu je i pitanje same realizacije jer, mogući su protesti ekologa zbog uticaja na životnu sredinu.

Za izgradnju nuklearne elektrane potrebna je, takođe, najmanje decenija – po donošenju odluke – a možda i više od 15 godina. Kod izgradnje novih kapaciteta u termo sektoru, konkretno, elektrana na ugalj, u ovom trenutku je problem što tu ne bi mogli da računamo na finansiranje ni od jedne zapadne finansijske institucije. Ostaje, takođe, problem potencijalnog protesta zbog zagađenja životne sredine sagorevanjem uglja.

Ekološki prihvatljiva a jeftina proizvodnja

Treba imati u vidu i samu proizvodnu cenu struje iz različitih izvora. Napominjem da proizvodna cena 1 kWh električne energije Wabio tehnologijom iznosi od 0,045 do 0,05 evra (ne računajući troškove finansiranja), što je 20% niža proizvodna cena u odnosu na ugalj. A u odnosu na nukleranu energiju Wabio proizvodna cena 1 kWh je niža za oko 40%.

U ovu cenu je uključena i otkupna cena žetvenih ostataka (biomase, 85% suve mase, 90% organske suve mase)ž) od 50 evra po toni (troškovi sakupljnaja iznose oko 20 evra/t).Ova cena otkupa žetvenih ostataka garantuje dodatni profit poljoprivrednicima. Srpski poljoprivredni sektor bi od sakupljenih žetvenih ostataka ostvario dodatni profit od 150 do 300 miliona evra na godišnjem nivou, u zavisnosti koliko procenata žetvenih ostataka sakupe (50 ili 100%).

Želim da podvučem da Wabio biogasne elektrane ne emituju u vazduh nikakva štetna jedinjenja, niti proizvode otpad koji treba zbrinjavati. Kao nusproizvod ostaje digestat, koji je odlično organsko đubrivo, koje se vraća na obradivo poljoprivredno zemljište, sa velikim benefitima.

Wabio biogasne elektrane ne proizvode otpadne vode – ne zagađuju vodotokove. Dakle, Wabio biogasne elektrane nemaju ni jedan negativan uticaj na životnu sredinu, za razliku od drugih danas postojećih tehničkih rešenja, hidroelektrana, nuklearnih elektrana i termoelektrana na ugalj.

Uticaj na migraciju stanovništva iz sela u grad

Želim spomenuti i jedan ne tako beznačajan, pozitivan društveni uticaj investiranja u Wabio biogasne elektrane. Investiranje u Wabio biogasne elektrane uticalo bi pozitivno na čitavu vertikalu srpskog društva – od poljoprivrednika pa do inženjera i cele naučne zajednice. Sa ovim benefitima se, opet, ne može porediti ni jedno drugo postojeće rešenje u energetici.

Konkretno, otkup žetvenih ostataka bi povećao profit, a time i komfor života na selu i tako smanjio migraciju stanovništva iz sela u grad.

Pre nekoliko dana saznao sam od jednog našeg eminentnog stručnjaka iz oblasti poljoprivrede da je dohodak po 1 ha u Srbiji u vreme bivše Jugoslavije prosečno iznosio više od 10.000 US$, a da danas iznosi samo oko 1.000 US$. Koliko je to loše za srpske poljoprivrednike vidi se iz poređenja sa Holandijom, gde dohodak po hektaru danas iznosi 55.000 US$.

Investiranje u Wabio biogasne elektrane daje mogućnost našoj poljoprivredi da značajno premaši rezultate iz bivše Jugoslavije,što bi povećalo BDP Srbije za više od 50%.

Wabio potencijal treba uključiti u Strategiju razvoja energetike Srbije

I na kraju, želim izneti jedan predlog kako se može obezbediti deo sredstava za investiranje u Wabio biogasne elektrane, ili čak, možda, i puni iznos potrebnih investicija. Svojim velikim potrošačima, EPS može ponuditi vaučere „zelene električne energije“, po ceni od, recimo, 130 do 150 evra po MWh. Da bi se ovo realizovalo potrebno je da, na primer, EPS ima dve tarife za cenu električne energije – zelenu i braon.

Izgradnja postrojenja sa Wabio tehnologijom za proizvodnju zelene struje već je započeta u svetu, ali i u Srbiji. Da bi se iskoristili ovi potencijali neophodno je da ova energetska rešenja budu deo Strategije razvoja energetike Srbije, čija izrada je u toku.

Napomena: Autor je CEO WABIO Investment Holdinga Srbije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti