Za bržu zelenu tranziciju u osam članica EU – 4,11 milijardi evra

U cilju finansijske podrške projektima orijentisanim postizanju klimatskih i energetskih ciljeva, za osam zemalja EU-a sa nižim prihodima, Fond za modernizaciju je isplatio ukupno 4,11milijardi evra. Izabrani projekti su iz oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, modernizacije elektroenergetskih mreža i energetske efikasnosti u energetskom sektoru, industriji, sektoru zgrada i prevozu, kao i zamene proizvodnje uglja čistijim gorivima.

U cilju realizacije Evropskog zelenog plana, iz Fonda za modernizaciju isplaćeno je ukupno 4,11milijardi evra za podršku realizaciji 61 projekta u osam zemalja članica. Podržani projekti će doprineti modernizaciji energetskih sistema, smanjenju emisija gasova staklene bašte u energetici, industriji, saobraćaju i poljoprivredi, kao i  poboljšanju energetske efikasnosti.

To je način da se tim državama članicama pomogne da ostvare svoje klimatske i energetske ciljeve za 2030. i ubrzaju zelenu tranziciju EU.

Prva isplata bila u julu

Finansijska pomoć  se odnosi na Hrvatsku (119,8 miliona evra), Češku (1,34 milijarde evra), Estoniju(62,4 miliona evra), Mađarsku (74,3 miliona evra), Litvaniju (85 miliona evra), Poljsku (643,2 miliona evra), Rumuniju (1,39 milijardi evra) i Slovačku (399,5 miliona evra). U julu je već isplaćeno 2,4 milijarde evra za podršku namenjenu za 45 predloga za ulaganja, što se sada dopunjuje isplatom u iznosu od 1,71 milijarde evra, kako bi se pomoglo u pripremi dodatnih 16 predloga za ulaganja.

U okviru Fonda za modernizaciju odabran je 61 predlog za ulaganja u području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, modernizacije elektroenergetskih mreža i energetske efikasnosti u energetskom sektoru, industriji, sektoru zgrada i prevozu, kao i za zamenu proizvodnje uglja gorivima koja proizvode manje ugljenika. 

Podržani projekti

Neki od predloga za koje su izdvojena finansijska sredstva su: proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i skladištenje energije u baterijama kao podrška elektroenergetskoj mreži u Hrvatskoj; modernizacija sistema javne rasvete na nivou opština, prelazak s uglja na biomasu i gas u centralizovanom sistemu grejanja i postrojenjima u okviru ETS-a, kao i povećanje energetske efikasnosti u Češkoj; energetski efikasan javni prevoz sa niskim nivoom emisija u Estoniji; optimizacija, digitalizacija i automatizacija proizvodnih procesa u cilju smanjenja potrošnje električne energije i materijala u Mađarskoj.

Energetska efikasnost

Finansijska podrška je namenjena i za obnovu javnih zgrada, povećanje energetske efikasnosti i razvoj kapaciteta za proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora u Litvaniji, zatim, za izgradnju postrojenja za grejanje koja koriste obnovljive izvore energije i poboljšanje energetske efikasnosti u industriji u Poljskoj. Fond za modernizaciju podržava i izgradnju osam fotonaponskih parkova i dve elektrane s kombinovanim ciklusom, kako bi se proizvodnja električne energije iz lignita zamenila obnovljivim izvorima, kao i modernizaciju elektroenergetskih mreža u Rumuniji.

Pomoć je namenjena i sanaciji i proširenju mreža centralizovanog grejanja i hlađenja, kao i projektima dekarbonizacije u industrijskom sektoru u Slovačkoj.

Finansiranje fonda

Rok u kome je potrebno da države članice-korisnice podnesu predloge za ulaganja kako bi zatražile podršku iz Fonda za modernizaciju u sledećem ciklusu je 19. januar 2023. za neprioritetne predloge i 16. februar 2023. godine, za prioritetne predloge.

Inače, Fond za modernizaciju se finansira prihodima od licitacija emisijskih jedinica iz sistema EU za trgovanje emisijama, a cilj mu je podrška za deset zemalja EU-a s nižim prihodima u prelazu na klimatsku neutralnost.

Države članice – korisnice su Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Izvor: Ec.europa.eu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti