Za energetsku tranziciju Srbije neophodna podrška EU

Finansijski i ekonomski aspekti energetske tranzicije predstavljaju dodatni izazov. Dosadašnja politika EU prema Zapadnom Balkanu nije dovela do energetske tranzicije. Povećane ambicije Republike Srbije, morale bi biti praćene finansijskom i drugom podrškom EU, kaže Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara, organizatora 39. Međunarodnog savetovanja ENERGETIKA 2024.

Dosadašnja politika EU prema Zapadnom Balkanu nije dovela do energetske tranzicije. Povećane ambicije Republike Srbije, morale bi biti praćene finansijskom i drugom podrškom EU, rekao je Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara, organizatora 39. Međunarodnog savetovanja ENERGETIKA 2024, koje se održava na Zlatiboru.

Napominjući da finansijski i ekonomski aspekti energetske tranzicije predstavljaju dodatni izazov profesor Rajaković navodi ključna pitanja na koje učesnici ovog skupa traže odgovore:. Gde pronaći kapital za stimulaciju razvoja optimalnog korišćenja obnovljivih izvora energije i onih subjekata koji dosledno i čvrsto sprovode programe energetske efikasnosti i zaštite životne sredine? Kako obezbediti da domaća energetika ne izgubi korak sa okruženjem?

„Međunarodno savetovanje ENERGETIKA 2024 održavamo u godini u kojoj bi trebalo da postaju vidljiviji pozitivni efekti dekarbonizacije energetike, transporta i industrije, sa ciljem saniranja posledica sve ubrzanijih klimatskih promena i sve intenzivnijeg zagađenja životne sredine“, kaže Rajaković, ističući da je dekarbonizacija najozbiljniji zadatak koji se pojavio pred energetikom od vremena Nikole Tesle.

Regionalna saradnja

Konstatujući da se u Evropi troši oko 70 odsto energije fosilnog porekla Rajaković je ukazao da „treba da napustimo ono što je dominantno, da fosilna goriva zamenimo obnovljivim izvorima energije, da uvedemo skladišta energije i da naučimo da upravljamo tim sistemom”.

„To je ozbiljan posao, koji treba da bude ostvaren u naredne dve do tri decenije”, poručio je Rajaković.

Na Savetovanju je konstatovano da poseban stimulans energetskoj tranziciji predstavlja i regionalna saradnja, ali ne kao do sada u trgovini emisiono intenzivnim energentima i proizvodima, već u pružanju novih energetskih usluga i primeni kompatibilnih rešenja u korišćenju OIE, pa čak i u zdravoj konkurenciji.

O značaju regionalne saradnje u uspešnoj energetskoj tranziciji govorili su i predstavnici elektroprivreda regiona, Elektroprivrede Sebije, Elektroprivrede Crne Gore i Elektroprivrede Republike Srpske, ali i predstavnici privatnih kompanija koje posluju u regionu i sarađuju sa državnim energetskim kompanijama.

Bez investicija nema razvoja ni energetske tranzicije

Dejan Ostojić, član NO Elektroprivrede Srbije AD, na konferenciji Energetika 2024 je rekao da je EPS tokom prošle godine ostvarilo istorijsku dobit od milijardu evra a da su veoma su dobri i finansijski rezultati za prvi kvartal ove godine.

„EPS kao svoj glavni pravac vidi pojačanje investicionog programa”, rekao je Ostojić napominjući da je to „veoma važno jer izazovi koji su pred nama zahtevaju finansijski jake elektroprivredne kompanije. Struka uvek nađe rešenja, pitanje je samo da li možemo da sledimo ta rešenja i realizujemo planirane investicije.

„Jedan do dva odsto bruto BDP-a zemlje trebalo bi da budu ulaganja u energetiku. U prošlosti okolnosti nisu dozvolile da toliko investiramo i zato su današnji i dnevni i strateški izazovi mnogo veći”, poručio je Ostojić.

Dekarbonizacija – problem za koji još nema rešenje

Podsećajući da je Republika Srbija zemlja sa statusom kandidata za prijem u članstvo EU i potpisnica Ugovora o osnivanje Energetske zajednice Rajaković ističe otvorena pitanja vezana za uvođenje cene emisije ugljendioksida i eventualnu primenu sistema EU ETS.

„Ideja o regionalnom ETS sistemu je izgleda definitivno napuštena. Ali, ostaje otvoreno pitanje koje su opcije za primenu cena emisije ugljenika u Srbiji i zemljama regiona. Na ovom pitanju se mora još pažljivo raditi i pronaći najmanje loše rešenje za našu zemlju i region”, istakao je predsednik Saveza energetičara.

Nove tehnologije u energetici su predmet posebnog panela na ovom skupu. Naglasak je na tehnologijama skladištenja energije, ali i sa opcijama koje nude savremene nuklearne tehnologije.

Bez mladih stručnjaka nema razvoja

Na panelu koji je okupio dekane tehničkih fakulteta u Srbiji konstatovano je da država treba da se pozabavi velikim problemima obrazovanja u osnovnim i u srednjim školama, a što se ima posledice i na visokoškolsko obrazovanja. Dekani su govorili o potrebi da se unapredi obrazovanje inženjera za buduće potrebe energetskog sektora, u kome su pitanja dekarbonizacije i prelaska na obnovljive izvore energije od najvećeg značaja.

Ilustrujući problem kadrova i odlaska mladih stručnjaka iz državnih energetskih kompanija ali i iz zemlje Ostojić je ispričao da su članovi Nadzornog odbora EPS AD obišli lokaciju gornjeg rezervoara reverzibilne hidroelektrane Bistrica i da je najlepši momenat bio kada su upoznali koleginicu koja je završila Mašinski fakultet prošle godine kao najbolji student, a koja ne samo da je ostala u zemlji već se vratila u rodni kraj da radi u ovoj hidrocentrali.

Prema njegovim rečima, to je jedan od pokazatelja kako će se razvijati ljudski resursi u EPS-u u narednom periodu.

Govoreći o tome da je na Savetovanju detaljno analiziran i delimični regionalni raspad od 21. juna 2024. godine professor Rajaković kaže da je konstatovano da planske remonte dalekovoda treba pažljivije regionalno usklađivati.

„Slabe tačke u mrežama, zbog dotrajale opreme, moraju se efikasno sanirati. Kontrolabilnost i prenosne i distributivne mreže mora se kontinualno unapređivati, uz istovremeno povećanje distribuirane proizvodnje na distributivnim naponskim nivoima”, upozorava profesor.

Međunarodno savetovanje ENERGETIKA 2024 okupilo je više od 250 učesnika koji u atmosferi otvorene stručne rasprave kroz četiri radna panela i prezentacije više od 60 radova analiziraju gotovo sva pitanja savremene energetike.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti