Za Srbiju je u interesu da NIS radi

Ministarstvo rudarstva i energetike je tu, otvoreno za svaku saradnju i da podržimo vaše projekte i investicije. Za nas je u interesu da NIS radi i pomoći ćemo da produžite svoje eksploataciono pravo na poljima u Vojvodini“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović, koja je ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom i Kirilom Tjurdenjevim, generalnim direktorom NIS-a razgovarala o izgradnji energetske infrastrukture.

„Za nas je u interesu da NIS radi i pomoći ćemo da produžite svoje eksploataciono pravo na poljima u Vojvodini“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, koja se danas sastala sa generalnim direktorom Naftne industrije Srbije Kirilom Tjurdenjevim i sa njim razgovarala o nastavku saradnje i otvorenim pitanjima u oblasti rudarskih radova.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Ministarstvo je tu, otvoreno za svaku saradnju i da podržimo vaše projekte i investicije. Pripremili smo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će mnogo pomoći i za projekat izgradnje vetroparka Plandište, ali i stvoriti prostor za nove investicije u ovoj oblasti. Dobrodošli ste da ulažete u Srbiji, a mi smo tu da pomognemo“, poručila je Mihajlovićeva.

Na sastanku je bilo reči i o formiranju obaveznih naftnih rezervi, te mogućnostima za saradnju države i NIS-a u toj oblasti, kao i o daljoj saradnji na markiranju goriva, zarad suzbijanja sivog tržišta.

Kiril Tjurdenjev je zahvalio potredsednici Vlade i Ministartsvu na podršci i dobroj saradnji i rekao da je NIS, uprkos teškoćama i izazovima u prethodnoj godini, održao poslovanje i realizaciju strateških projekata.

„Nismo obustavili poslovanje niti isplatu dividendi, kao ni smanjenje broja zaposlenih, uprkos izazovima koje je donela 2020. godina. Takođe, nastavljena je realizacija velikih infrastrukturnih projekata i završen je projekat Duboka prerada. U ovoj godini planiramo i izgradnju četiri nove i rekonstrukciju šest centrala. Potrebni su nam vaša pomoć i podrška u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa na poljoprivrednom zemljištu, a u vezi sa izvođenjem rudarskih radova na eksploatacionim poljima u Vojvodini. Što se tiče vetroparka Plandište, uskoro ćemo krenuti u realizaciju tog projekta, novi zakon o obnovljivim izvorima energije omogućiće efikasan rad“, rekao je Tjurdenjev.

Ranije danas potpredsednica Vlade sastala se sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Na sastanku je istaknuta dobra saradnja dve države u svim zajedničkim investicijama, te da pored uspešnog prethodnog rada u oblasti železničke infrastrukture nema razloga da i saradnja sa ruskim kompanijama u energetskoj infrastrukturi ne bude na najvišem nivou.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti