Za Srbiju je u interesu da NIS radi

Ministarstvo rudarstva i energetike je tu, otvoreno za svaku saradnju i da podržimo vaše projekte i investicije. Za nas je u interesu da NIS radi i pomoći ćemo da produžite svoje eksploataciono pravo na poljima u Vojvodini“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović, koja je ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom i Kirilom Tjurdenjevim, generalnim direktorom NIS-a razgovarala o izgradnji energetske infrastrukture.

„Za nas je u interesu da NIS radi i pomoći ćemo da produžite svoje eksploataciono pravo na poljima u Vojvodini“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, koja se danas sastala sa generalnim direktorom Naftne industrije Srbije Kirilom Tjurdenjevim i sa njim razgovarala o nastavku saradnje i otvorenim pitanjima u oblasti rudarskih radova.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Ministarstvo je tu, otvoreno za svaku saradnju i da podržimo vaše projekte i investicije. Pripremili smo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će mnogo pomoći i za projekat izgradnje vetroparka Plandište, ali i stvoriti prostor za nove investicije u ovoj oblasti. Dobrodošli ste da ulažete u Srbiji, a mi smo tu da pomognemo“, poručila je Mihajlovićeva.

Na sastanku je bilo reči i o formiranju obaveznih naftnih rezervi, te mogućnostima za saradnju države i NIS-a u toj oblasti, kao i o daljoj saradnji na markiranju goriva, zarad suzbijanja sivog tržišta.

Kiril Tjurdenjev je zahvalio potredsednici Vlade i Ministartsvu na podršci i dobroj saradnji i rekao da je NIS, uprkos teškoćama i izazovima u prethodnoj godini, održao poslovanje i realizaciju strateških projekata.

„Nismo obustavili poslovanje niti isplatu dividendi, kao ni smanjenje broja zaposlenih, uprkos izazovima koje je donela 2020. godina. Takođe, nastavljena je realizacija velikih infrastrukturnih projekata i završen je projekat Duboka prerada. U ovoj godini planiramo i izgradnju četiri nove i rekonstrukciju šest centrala. Potrebni su nam vaša pomoć i podrška u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa na poljoprivrednom zemljištu, a u vezi sa izvođenjem rudarskih radova na eksploatacionim poljima u Vojvodini. Što se tiče vetroparka Plandište, uskoro ćemo krenuti u realizaciju tog projekta, novi zakon o obnovljivim izvorima energije omogućiće efikasan rad“, rekao je Tjurdenjev.

Ranije danas potpredsednica Vlade sastala se sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Na sastanku je istaknuta dobra saradnja dve države u svim zajedničkim investicijama, te da pored uspešnog prethodnog rada u oblasti železničke infrastrukture nema razloga da i saradnja sa ruskim kompanijama u energetskoj infrastrukturi ne bude na najvišem nivou.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti