Zabraniti gradnju HE Komarnica ako ugrožava životnu sredinu

Posebno upozorenje Komiteta za svetsku baštinu UNESCO poslato je Crnoj Gori kako bi preispitala mogući negativan uticaj izgradnje HE Komarnica na sve prirodne univerzalene vrednosti i životnu okolinu.

Komitet za svetsku baštinu UNESCO upozorio je Crnu Goru da mora obratiti posebnu pažnju na stanje životne sredine nakon izgradnje prioritetne deonice auto-puta Smokovac-Mateševo, posebne zaštite ključnih vrsta koje su bile ugrožene tokom radova. Takođe, Komitet je obavezao Crnu Goru da oceni sveobuhvatni mogući uticaj koji bi predložena izgradnja rudnika olova i cinka u Mojkovcu imala na stanje životne sredine. Sve to se navodi u Nacrtu izveštaja koji je Komitet pripremio o Crnoj Gori na sednici u Rijadu, koja se održava od 10. do 25. septembra ove godine. Portal RTCG imao je uvid u delove tog izveštaja.

Posebno je važno što je Komitet upozorio Crnu Goru da mora da obezbedi da se mogući uticaj izgradnje HE Komarnica na opšte univerzalne vrednosti i životnu sredinu, mora oceniti tokom predstojeće evaluacije Evropske agencije za životnu sredinu (EIA).

Rok do kada Crna Gora mora informisati Komitet o svim preduzetim radnjama ističe 1. decembra 2024. godine. Do tada Crna Gora je dužna da dostavi sveobuhvatan izveštaj o svim koracima za pomenute projekte.

Što se tiče HE Komarnica, posebno je važno razmotriti dalje implikacije koje bi širenje projekta imalo na Dragišnicu i Park prirode Komarnica, te se preporučuje da ne odobri projekat ako bi mogao da ima negativne posledice na opšte univerzalne vrednosti i životnu sredinu.

BiH i Srbija se pozivaju da izgradnju hidroelektrane na Drini prati sveobuhvatna procena uticaja na životnu sredinu, a da se strateška procena uticaja na okolinu mora obavljati u saradnji sa Crnom Gorom.

Konkretno, takav poziv se upućuje BiH za projekat Buk-Bijela, gde se traži sveobuhvatna procena uticaja na životnu sredinu.

Za sve te projekte Komitet preporučuje Crnoj Gori, Srbiji i BiH da sve radnje preuzimaju u koordinaciji sa Komitetom, kako bi se izbeglo da se donesu neke odluke čije bi posledice kasnije bilo teško ili nemoguće otkloniti.

Takođe, Crnoj Gori je preporučeno da primenjuje striktne standarde zaštite životne sredine kada je u pitanju projekat dalekovoda Lastva Grbaljska-Pljevlja.

Izvor: RTCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti