Začinjeno majčino mleko?

Ukus i aroma hrane koju konzumira majka ne prenose se „jedan na jedan" na njeno mleko. Istraživanja su već pokazala da mirisne i ukusne aktivne supstance iz belog luka ili kafe delimično ulaze u majčino mleko kao mirisno aktivni metabolički proizvod, dok su arome iz ribljeg ulja ili čaja za dojenje bile od malog ili nikakvog značaja u tom pogledu.

Majčino mleko je prva hrana koju bebe konzumiraju. Razne studije sugerišu da „iskustvo ukusa“ u ranom detinjstvu utiče na ponašanje u ishrani kod odraslih. Za razliku od standardizovane formule za odojčad, prirodno mleko nema isti ukus i miris svaki dan. Razlike su uglavnom posledica ishrane majke.

Nema transfera jedan na jedan

Međutim, ukus i aroma hrane koju konzumira majka ne prenose se „jedan na jedan“ na njeno mleko. Istraživanja su već pokazala da mirisne i ukusne aktivne supstance iz belog luka ili kafe delimično ulaze u majčino mleko kao mirisno aktivni metabolički proizvod, dok su arome iz ribljeg ulja ili čaja za dojenje bile od malog ili nikakvog značaja u tom pogledu.

U kojoj meri se ljute supstance iz čilija, đumbira ili bibera nalaze u majčinom mleku još je manje istraženo od aroma i ukusa. Iz tog razloga, naučni tim na čelu sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu je sada istražio da li se ove supstance prenose iz hrane u majčino mleko i ako da, koje.

Piperin se može otkriti nakon samo jednog sata

Kroz opsežne masene spektrometrijske analize, tim istraživača je pokazao da se već jedan sat nakon konzumiranja standardizovanog jela od karija, piperin može detektovati u majčinom mleku, kao i nekoliko sati kasnije.

„Uočene maksimalne koncentracije od 14 do 57 mikrograma po litru bile su oko 70 do 350 puta ispod praga percepcije ukusa kod odrasle osobe“, kaže profesorka Korina David, koja je na čelu katedre za hemiju hrane i molekularne senzorne nauke u Tehničkom univerzitetu u Minhenu, sa profesorom Tomasom Hofmanom.

Roman Lang, koji je u početku bio uključen u studiju kao naučnik na TUM-u, a kasnije na Lajbnicovom institutu za biologiju prehrambenih sistema (LSB), dodaje: „Čini nam se prilično malo verovatnim da bebe svesno opažaju oštrinu oporog ukusa. Ipak, moguće je da bi redovna aktivacija „oštrog receptora“ TRPV1 mogla pomoći da se kasnije poveća tolerancija na takve supstance.“

Bez ljutine đumbira, čilija i kurkumina

Prema istraživanju, u mleko nisu ušle ljutine od đumbira ili čilija, kao i sekundarno biljno jedinjenje kurkumin, kojeg, takođe, ima u izobilju u kariju.

„Naročito smo bili iznenađeni ovim poslednjim, jer bi piperin trebalo da značajno poveća bioraspoloživost kurkumina prema rezultatima drugih studija“, izveštava Roman Lang, koji vodi istraživačku grupu Biosistems Chemistry & Human Metabolism pri LSB.

Kontinuirano istraživanje će nam pomoći da bolje razumemo pojavu preferencija u hrani i metaboličke procese koji igraju ulogu u prenošenju bioaktivnih sastojaka hrane u majčino mleko“, kaže profesor Korina David.

Izvor: ScienceDaly

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti