Zagađenje u Boru (ni)je političko pitanje

Država je uradila svoj posao i nadležne inspekcije su reagovale i po pritužbama građana koji žive u okolini rudnika Jama, kao i u drugom slučaju, zagađenja reke Pek, kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, reagujući na optužbe Stranke slobode i pravde iz koje tvrde da je zagađenje u Boru političko pitanje i da Kinezi u Boru rade ono što im dozvoljava trenutna vlast.

Nadležne inspekcije nastaviće da rade svoj posao i preduzimati sve mere, kako bi životna sredina bila sačuvana u rudarskim aktivnostima. Neistine koje iznose opozicione stranke neće nas sprečiti da se bavimo ekološkim problemima u rudarstvu, rekla je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, reagujući na navode predstavnika Stranke slobode i pravde iz Bora.

„Država je uradila svoj posao i nadležne inspekcije su reagovale i po pritužbama građana koji žive u okolini rudnika Jama, kao i u drugom slučaju, zagađenja reke Pek. To će se nastaviti bez obzira na neistine koje iznosi deo opozicionih stranaka i pokušaje da ono što država radi na zaštiti interesa građana i na zaštiti životne sredine predstave neistinito, iz svojih političkih interesa”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je objasnila da je, kad je reč o rudniku Jama, nadležni rudarski inspektor krajem marta naložio obustavu svih rudarskih aktivnosti na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i iskopa u rudniku Jama kompanije Ziđin koper.

„Inspekcijske kontrole će biti prisutne i dalje, i da bi se proverilo da se izdati nalozi poštuju, ali i zbog postupanja po drugim predstavkama građana Bora”, rekla je Mihajlovićeva.

Drugi slučaj zagađenja kojim se inspekcija bavila je zagađenje reke Pek, gde su u inspekcijskoj kontroli učestvovale inspekcije tri različita ministarstva.

„Rudarski inspektor je izrekao mere kompaniji Ziđin koper za zagađenje reke Pek i imaju rok do 30. aprila da otklone sve nepravilnosti. Ali, budući da potencijalnih zagađivača sigurno ima još, u narednom periodu sve tri inspekcije će nastaviti da se bave ovim problemom kako bi se utvrdili svi potencijalni zagađivači reke Pek i reka dovela u prvobitno stanje, pre ovog zagađenja”, navela je Mihajlovićeva.

Irena Živković, predsednica odbora za socijalna pitanja Stranka slobode i pravde Bor u javnom obraćanju ministarki Mihajlović, međutim, tvrdi da rudnik Jama radi.

„Rudinik Jama se nalazi u Boru, nema nikakve veze sa rekom Pek, niti može da u nju ispušta bilo kakve štetne materije. Takođe, nije istina da je zatvoren. Rudnik Jama radi. Neistina je i da je zabranjena izgradnja ventilacionih okana u Boru. Kinezi su završetak izgradnje proslavili vatrometom pre nekoliko dana”, tvrdi Irena Živković.

Iz ove stranke tvrde da je zagađenje u Boru političko pitanje.

„Jedna od neistina koja se stalno pominje, a kojom se pokušava skinuti odgovornost vlasti, je i to da su Kinezi doneli „svoju prljavu tehnologiju”. Nisu. Kinezi u Boru rade sa našom „novom” tehnologijom, za koju smo iz budzeta građana Srbije dali 350 miliona evra i za koju se samo par meseci nakon videlo da ne radi kako treba, a niko za to nije snosio odgovornost”, navode u saopštenju iz SSP-a tvrdeći: „Kinezi u Boru rade ono što im dozvoljava trenutna vlast”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti