Zagađenje u Boru (ni)je političko pitanje

Država je uradila svoj posao i nadležne inspekcije su reagovale i po pritužbama građana koji žive u okolini rudnika Jama, kao i u drugom slučaju, zagađenja reke Pek, kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, reagujući na optužbe Stranke slobode i pravde iz koje tvrde da je zagađenje u Boru političko pitanje i da Kinezi u Boru rade ono što im dozvoljava trenutna vlast.

Nadležne inspekcije nastaviće da rade svoj posao i preduzimati sve mere, kako bi životna sredina bila sačuvana u rudarskim aktivnostima. Neistine koje iznose opozicione stranke neće nas sprečiti da se bavimo ekološkim problemima u rudarstvu, rekla je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, reagujući na navode predstavnika Stranke slobode i pravde iz Bora.

„Država je uradila svoj posao i nadležne inspekcije su reagovale i po pritužbama građana koji žive u okolini rudnika Jama, kao i u drugom slučaju, zagađenja reke Pek. To će se nastaviti bez obzira na neistine koje iznosi deo opozicionih stranaka i pokušaje da ono što država radi na zaštiti interesa građana i na zaštiti životne sredine predstave neistinito, iz svojih političkih interesa”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je objasnila da je, kad je reč o rudniku Jama, nadležni rudarski inspektor krajem marta naložio obustavu svih rudarskih aktivnosti na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i iskopa u rudniku Jama kompanije Ziđin koper.

„Inspekcijske kontrole će biti prisutne i dalje, i da bi se proverilo da se izdati nalozi poštuju, ali i zbog postupanja po drugim predstavkama građana Bora”, rekla je Mihajlovićeva.

Drugi slučaj zagađenja kojim se inspekcija bavila je zagađenje reke Pek, gde su u inspekcijskoj kontroli učestvovale inspekcije tri različita ministarstva.

„Rudarski inspektor je izrekao mere kompaniji Ziđin koper za zagađenje reke Pek i imaju rok do 30. aprila da otklone sve nepravilnosti. Ali, budući da potencijalnih zagađivača sigurno ima još, u narednom periodu sve tri inspekcije će nastaviti da se bave ovim problemom kako bi se utvrdili svi potencijalni zagađivači reke Pek i reka dovela u prvobitno stanje, pre ovog zagađenja”, navela je Mihajlovićeva.

Irena Živković, predsednica odbora za socijalna pitanja Stranka slobode i pravde Bor u javnom obraćanju ministarki Mihajlović, međutim, tvrdi da rudnik Jama radi.

„Rudinik Jama se nalazi u Boru, nema nikakve veze sa rekom Pek, niti može da u nju ispušta bilo kakve štetne materije. Takođe, nije istina da je zatvoren. Rudnik Jama radi. Neistina je i da je zabranjena izgradnja ventilacionih okana u Boru. Kinezi su završetak izgradnje proslavili vatrometom pre nekoliko dana”, tvrdi Irena Živković.

Iz ove stranke tvrde da je zagađenje u Boru političko pitanje.

„Jedna od neistina koja se stalno pominje, a kojom se pokušava skinuti odgovornost vlasti, je i to da su Kinezi doneli „svoju prljavu tehnologiju”. Nisu. Kinezi u Boru rade sa našom „novom” tehnologijom, za koju smo iz budzeta građana Srbije dali 350 miliona evra i za koju se samo par meseci nakon videlo da ne radi kako treba, a niko za to nije snosio odgovornost”, navode u saopštenju iz SSP-a tvrdeći: „Kinezi u Boru rade ono što im dozvoljava trenutna vlast”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti