Tržištem emisija ugljenika Kina konkretizuje bitku sa zagađenjem

Zagađenje vazduha skraćuje životni vek u Aziji

Sve veće zagađenje vazduha može da skrati očekivani životni vek za više od pet godina po osobi u Južnoj Aziji, jednom od najzagađenijih regiona na svetu, navodi se u izveštaju objavljenom u utorak. Izveštaj ukazuje na sve veću opasnost zagađenog vazduha po zdravlje. Smanjenje sadržaja vazdušnih čestica koje oštećuju pluća, poznatih kao PM 2,5 širom sveta na nivoe koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) moglo bi da poveća prosečni životni vek za 2 do 3 godine.

Smatra se da više od polovine godina života koje se na globalnom nivou izgube usled zagađenja vazduha otpada na region koji uključuje najzagađenije zemlje na svetu Bangladeš, Indiju, Nepal i Pakistan, saopštio je Institut za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu (EPIC) u svom najnovijem izveštaju koji se odnosi na kvalitet života.

Brza industrijalizacija i rast stanovništva doprineli su opadanju kvaliteta vazduha u Južnoj Aziji, gde su zagađenja česticama trenutno za više od 50% veća nego na početku veka i sada predstavljaju jednu od najvećih opasnosti po zdravlje stanovništva, piše Rojters.

Ljudi u Bangladešu, najzagađenijoj zemlji na svetu, gube u proseku 6,8 godina života po osobi, u poređenju sa 3,6 meseci u Sjedinjenim Državama, navodi se u studiji koja koristi satelitske podatke za izračunavanje uticaja rasta zagađenja u vazduhu.

Indija je odgovorna za oko 59 odsto svetskog povećanja zagađenja od 2013. godine, navodi se u izveštaju, pošto opasan vazduh preti da dodatno skrati živote u nekim od zagađenijih regiona zemlje. U gusto naseljenom Nju Delhiju, najzagađenijem mega-gradu na svetu, prosečan životni vek je smanjen za više od 10 godina.

Smanjenje PM čestica jedino rešenje

Smanjenje sadržaja vazdušnih čestica koje oštećuju pluća, poznatih kao PM 2,5 na nivoe koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) moglo bi da poveća prosečni životni vek za 2 do 3 godine, odnosno za 17,8 milijardi godina života kada bi se sabrale godine života ugrožene populacije navodi se u izveštaju.

Prosečan stanovnik Pakistana bi produžio život za 3,9 godina ukoliko bi se  ispunile smernice SZO o ograničavanju prosečne godišnje koncentracije PM 2,5 na 5 mikrograma po kubnom metru, dok bi stanovnici Nepala živeli 4,6 godina duže ako bi iste smernice bile ispunjene, navodi se u izveštaju.

Kina je, u međuvremenu, radila na smanjenju zagađenja za 42,3 odsto između 2013. i 2021. godine, navodi se u izveštaju. Naglašena je i potreba da vlade obezbede dostupne podatke o kvalitetu vazduha, kako bi pomogle u premošćivanju globalnih nejednakosti u pristupu alatima za borbu protiv zagađenja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti