Zajedničkim ulaganjima do efikasnijih i profitabilnijih sistema

Zajedničkim projektima do veće efikasnosti i profitabilnosti, poruka je poslovodstava elektroprivreda Crne Gore i Republike Srpske, koja su nakon više godina obnovile saradnju. Razgovaralo se i o značaju projekta HE Sutorina, valorizaciji vodnog potencijala u energetske svrhe i poboljšanju snabdevanja vodom dela Crnogorskog primorja.

Mogućnosti za unapređenje saradnje u cilju povećanja efikasnosti i profitabilnosti elektroenergetskih sistema, Crne Gore i Republike Srpske te zajednička valorizacija vodnog potencijala u energetske, ali i u svrhe poboljšanja snabdevanja vodom dela Crnogorskog primorja bila je tema radnog sastanka predstavnika najviših rukovodstava Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Susretom predstavnika dve kompanija u sedištu EPCG u Nikšiću, nakon višegodišnje stagnacije, ponovo je uspostavljena saradnja između EPCG i ERS, koja je, po opštoj oceni predstavnika dve kompanije, od izuzetnog interesa za oba elektroenergetska sistema.

U tom smislu, razmatrane su mogućnosti za bolje iskorišćenje vodnog potencijala reke Trebišnjice u energetske, ali i svrhe poboljšanja snabdevanja vodom na području Crnogorskog primorja. Predstavnici EPCG sastanak su iskoristili i za aktuelizaciju projekta HE Sutorina, za šta, kako je konstatovano, već postoji projektna dokumentacija i neophodni elaborati i studije, koje je potrebno novelisati i prilagoditi najnovijim standardima u oblasti enegetike.

Predstavnici Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore i Uprave MH Elektroprivrede Republike Srpske – matičnog preduzeća iz Trebinja saglasni su da su potencijali za izgradnju objekata u oblasti obnovljivih izvora energije izuzetno veliki, ali da je neke od njih nemoguće realizovati bez zajedničkog rada, a sve zarad dobrobiti građana, lokalnih zajednica i privrede.

Izvor: EPCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti