Zakonski okvir za energetsku sigurnost Crne Gore

Zakon o snabdevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdevanju, prvenstveno je pitanje nacionalne sigurnosti, posebno u ovom trenutku kada nam preti sve veća i nepredvidljivija energetska situacija, navodi se u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija, povodom sastanka sa predstavnicima naftnih kompanija u Crnoj Gori.

Predstavnici naftnih kompanija u Crnoj Gori sastali su se sa državnim sekretarom Admirom Šahmanovićem u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI). Kako se navodi u saopštenju ovog ministarstva, s obzirom na značaj stabilnosti ekonomske situacije u Crnoj Gori i ulogu naftnih kompanija u ukupnom ekonomskom i energetskom bilansu, a u cilju sagledavanja trenutnih i budućih potencijalnih rizika u poslovanju, kao i brojnih drugih tema od značaja za poslovanje naftnih kompanija, razmenjeni su stavovi o izazovima sa kojma se kompanije danas suočavaju.

Fokus na komercijalne rezerve goriva

„Cilj sastanka je bilo prvenstveno sagledavanje potencijalnih rizika u snabdevanju naftom i naftnim derivatima, koji predstavljaju jedan od ključnih energenata, kako za individualne potrebe stanovništva, tako i za potrebe celokupne privrede, s obzirom na svetsku energetsku krizu, uzrokovanu ratom u Ukrajini, i posledično, sankcijama Rusiji”, kaže se u saopštenju.

Poseban fokus odnosio se na pitanje komercijalnih rezervi naftnih derivata i uspostavljanje neophodnih postupaka za rešavanje eventualnih poremećaja snabdevanja naftnim derivatima.

Iz MKI su naveli da je na sastanku, osim trenutnih izazova u obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja nafte i naftnih derivata, diskutovano o problematici trenutnog postupka carinskog uvoza i mogućnostima pojednostavljenja postupka.

Kontrola kvaliteta

Učesnici sastanka razgovarali su i, kako se navodi, o kontroli kvaliteta motornih goriva koja se trenutno rade u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porekla i aspektima za unapređenje u toj oblasti.

„Razgovaralo se i o mogućnosti implementacije sistema samouslužnog punjenja motornih goriva na benzinskim stanicama u Crnoj Gori, ali i o drugim važnim temama iz sektora energetike, sve u cilju unapređenja poslovnog ambijenta u kome naftne kompanije u Crnoj Gori igraju značajnu ulogu”, dodaje se u saopštenju.

Iz MKI su naveli da je radni sastanak bio prilika i da Šahmanović upozna predstavnike naftnih kompanija sa Zakonom o obaveznim rezervama.

U saopštenju se navodi da je Zakon u pripremi.

Pitanje nacionalne sigurnosti

„Zakon o snabdevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdevanju, prvenstveno je pitanje nacionalne sigurnosti i društveno odgovornog ponašanja, posebno u ovom trenutnu kada nam preti sve veća i nepredvidljivija energetska situacija”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, posle toga sledi pitanje obaveza ispunjenja međunarodno preuzetih obaveza o transponovanju propisa Evropske unije iz oblasti energetike, propisanih statusom kandidata i članstvom u Energetskoj zajednici.

Izvor: Dan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti