Zamrznute cene spržile pelet

Nakon uredbe Vlade o ograničenju visine cene na 38.000 dinara po toni, peletari sa stovarišta poručuju da peleta nema, jer ga fabrike ne proizvode. Iz Srbijašume odgovaraju da ovo preduzeće proizvođačima peleta sada isporučuje veću količinu nego u istom periodu 2021. godine. Inače, sedam ili osam godina malo ko je u Srbiji razmišljao o grejanju na peletu. Sada je, očigledno, svetska energetska kriza otvorila novo poglavlje u istoriji peleta koji postaje jedan od najtraženijih ogreva na domaćem i stranom tržištu.

Zapaljivost peleta ove godine je veća nego ikada. Ako se osvrnemo koji mesec unazad, setićemo se da su svetska energetska kriza, neizvesnost oko urednosti snabdevanja energentima, neobuzdani rast cena…, podstakli ogromno interesovanje građana za ogrevom još pre nego što su i zatvorena ložišta u prethodnoj grejnoj sezoni. Pelet se, tako, našao, u vrhu liste najtraženijih ogreva.

Uprkos svim merama koje se preduzimaju kako bi ovog ogreva bilo dovoljno, a cena ostala pod kontrolom, potražnja za njim ne jenjava. Naprotiv, što je zima bliža, to su liste čekanja i redovi na stovarištima duži, a nervoza sve veća.

Ogrevno drvo sa Balkana postalo je veoma traženo na tržištima Evrope, pa su skoro sve zemlje sa ovog podneblja uvele mere privremene zabrane izvoza ovog energenta, u interesu domaćih kupaca.

Pomama kupaca ne jenjava

Vlada Srbije je, takođe, krajem maja privremeno, na 60 dana, zabranila izvoz određenih drvnih sortimenata koji se koriste za proizvodnju čvrstih goriva na bazi biomase. Kako je navodeno u odluci, cilj zabrane izvoza je sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno, ublažavanje posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza, kao i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata.

Pomama za peletom na domaćem tržištu je nastavljena, sve sa enormnim poskupljenjima. Svakako je ovakvu tržišnu pometnju izazvala preuranjena potražnja za ovim energentom, takoreći, već na repu prethodne zime.

Zalet cena

Šta je još uticalo na to da se skoro svakodnevno menjaju cene peleta?

„U prva tri meseca ove godine bilo je problema sa snabdevanjem zbog vremenskih uslova, tako da nisu isporučivane adekvatne količine drveta. Od aprila se to normalizovalo. Ali, od 15. maja do 15. juna već imamo poskupljenja, cene peleta u proseku su povećane osam do 10 odsto”, izjavio je u junu Branko Glavonjić, profesor na Šumarskom fakultetu u Beogradu, objašnjavajući koji su faktori doveli do toga da cena ode i preko 40.000 dinara za tonu peleta.

Preorijentisanost na pelet

„Drugi razlog je što su cene i sirovine i troškova proizvodnje povećani u odnosu na prethodni period. Sve je to uticalo na to da i cene peleta počnu da rastu. Manjak proizvodnje u prva tri meseca počeo je da se nadoknađuje uvozom. U prva tri meseca Srbija je uvezla 27.300 tona peleta što je 3,5 puta više nego u prva tri meseca 2021. godine. Recimo, koliko smo uvezli za prva tri meseca ove godine iznosio je uvoz u sedam meseci prošle godine. To govori koliko je velika potražnja u Srbiji”, objasnio je Glavonjić, a preneo portal Srbija danas.

Uz sve navedeno, mnoga domaćinstva su se preorijentisala na pelet, kao sigurniji izbor, plašeći se nestašice gasa, što je predstavljalo još jedan okidač za rast cena. Cene peleta su otišle i do 46.0000 dinara za tonu.

Zamrzavanje cena

Da bi divljanju cena stala na put, Vlada Srbije je 5. avgusta donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta, kao i Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

„Uredbom o ograničenju visine cene peleta, koja je doneta sa ciljem zaštite energetske bezbednosti Republike Srbije, a koja će biti na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu, predviđeno je da maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima, piše na sajtu Vlade Republike Srbije.

Zabrana izvoza – do 1. novembra

Što se tiče Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu – trajaće do 1. novembra ove godine.

Odlukom je omogućen izvoz trupaca, ali su potrebne posebne dozvole koje će se podnositi na mesečnom nivou Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a o kojima će odlučivati komisija sačinjena od predstavnika tog ministarstava i Privredne komore Srbije.

Gde smo danas?

Od donošenja ovih mera proteklo je petnaestak dana. Sudeći po reakcijama prodavaca peleta na stovarištima, odluka Vlade o zamrzavanju cena nikako nije dobrodošla. Najčešći odgovori koje građani dobiju, raspitujući se o kupovini ovog ergenata jeste da ga – nema. A mnogi od peletara se pitaju i kako će i da li će opstati u tom poslu.

Od desetak anektiranih trgovaca, samo jedan je rekao da se javimo za desetak dana, kad će 1.050 kilograma koštati 39.375 dinara. Ostali su tvrdili da ne dobijaju profakture od proizvođača, navodi list ALO, na osnovu svog istraživanja.

Prodato juče

Neki prodavci peleta su, pozivajući se na to da fabrici plaćaju po 42.000 dinara tonu peleta, ocenili neprihvatljivim da ga prodaju po ceni od 38.000 dinara. Drugi su objašnjavali da su poslednje tone prodali juče, a neki, pak, i pre nekoliko meseci. Kažu i da ne znaju kada će ga biti u ponudi, jer „fabrike neće da prave pelet, pošto im se ne isplati“.

„Imali smo pelet, nabavljali smo ga iz Bosne, ali je tamo sada zabranjen izvoz, pa više ne dolazi. Cena je bila 44.000 dinara za tonu, a prošle godine 23.000. Interesovanje kupaca je i dalje veliko i za pelet i za ugalj, rekao je još jedan prodavac.

A, šta kažu zvaničnici?

Direktor Javnog preduzeća Srbijašume Igor Braunović izjavio je proše nedelje za RTS da su isporuke sirovine peletarima nastavljene i da je ovo preduzeće „na današnji dan“ isporučilo proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, i zato mu, kako je istakao, nije jasno zbog čega su stovarišta prazna. Uz to, Braunović je naglasio da potražnja za ogrevnim drvetom enormno raste i da je najveća u Beogradu.

Povodom toga što na stovarištima gotovo da nema peleta, a proizvođači kažu da čekaju sirovinu od Srbijašuma, Braunović je naglasio da mu nije jasno zašto su stovarišta prazna ako su Srbijašume „obezbedile skoro polovinu sirovine za pelet, za godišnje potrebe građana Srbije“.

„Mislim da će mere Vlade dovesti do toga da se to vrlo brzo reši“, ocenio je Braunović, objašnjavajući da one, pre svega, imaju za cilj da ograniče „neosnovano divljanje cena peleta“.

Uzlazna putanja peleta

Inače, u Srbiji se oko 1,2 miliona domaćinstava greje na drvna goriva, od čega oko 110.000 na drvni pelet.

Prema podacima Privredne Komore Srbije, posle 2016. godine počinje ozbiljan rast potrošnja, pa samim tim i tražnje ovog ogreva u Srbiji.

Godišnja potrošnja u Srbiji iznosi oko 380.000 tona. Oko 20.000 tona do sada se godišnje uvozilo iz Ukrajine, što je sada nemoguće. Bilansi zvanične statistike pokazuju da je tokom 2020. godine uvezeno oko 40.574 tona ovog ogreva, a izvezeno 78.787 tona. Lane je na ino tržište plasirano svega 565 tona, a bilo je godina kada se izvozilo i više od 100.000 tona. Jer, pre sedam ili osam godina malo ko je u Srbiji razmišljao o grejanju na peletu. Sada je, očigledno, svetska energetska kriza otvorila novo poglavlje u istoriji peleta koji postaje jedan od najtraženijih ogreva na domaćem i stranom tržištu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti