Zaoštravajući odnose sa SAD Kina se okreće Rusiji

Kina je pažnju usmerila ka Rusiji i pre početka trgovinskog rata sa Donaldom Trampom, ali neprijateljstvo američkog predsednika je samo ubrzalo taj trend. Prema Forbsu, u pokušaju da zadovolji svoju energetsku glad, Peking, čija je trećina uvoza vezana za naftu, sve više se okreće Moskvi, razmišljajući o prekidu veza sa američkim kompanijama.

Odnosi SAD i Kine se pogoršavaju, a Rusija akumulira sve više prednosti koje škode američkom biznisu. Prema pisanju časopisa Forbs, koje prenosi Sputnjik, Kina se sada sve više okreće Rusiji u pokušaju da zadovolji svoju energetsku glad, razmišljajući o prekidu veza sa američkim naftnim i gasnim kompanijama.

Kako list napominje, oko trećina kineskog uvoza vezana je za naftu. Na tržištu postoji ogromna potreba za naftom i gasom, a Kina može da ih kupi od koga god poželi. Čak i pre početka trgovinskog rata sa Trampom, Kina se okrenula ka Rusiji, ali je Trampovo neprijateljstvo samo ubrzalo taj trend. Rusija je raspoložena da izađe u susret samo Kinezima, jer se 60 procenata njenog nacionalnog budžeta dopunjava ugljovodonicima, a nafta i gas sada čine skoro trećinu njenog bruto domaćeg proizvoda.

Izvoz američk nafte u Kinu je naglo pao, a ruski izvoz naglo porastao. Rusija je 2005. godine obezbedila pet odsto kineske potrošnje nafte, ali taj udeo značajno raste zahvaljujući novom sporazumu o snabdevanju naftom u vrednosti od 270 milijardi dolara, koji se zaključuje na 25 godina. Na kraju, Amerika je kao treća bila suvišna.

Međutim, iako trenutno zbližavanje Kine i Rusije ima naftnu i gasnu bazu, to možda neće dugo trajati. Kina je obećala da će postati, što se tiče energenata, apsolutno nezavisna do 2060. godine. Ona tvrdi da proizvodi najveći broj solarnih panela na svetu i da poseduje rezerve retkih zemljanih materijala koji se koriste u proizvodnji delova električnih baterija za automobile. Pored toga, kineska ekonomija je mnogo superiornija od ruske ekonomije, jer je devet puta veća od njenog obima.

Kako piše autor članka, sada je Kini potrebno rusko organsko gorivo, ali i američko. Sa druge strane, Americi je takođe potrebna Kina, jer je pet procenata od njene ukupne spoljne trgovine upravo trgovina sa tom zemljom. Američke multinacionalne kompanije su dobro zastupljene u Kini, gde su i osnovale proizvodnju. I Kinezi su svesni činjenice da uprkos svim Trampovim pretnjama, on ne može da uništi taj odnos.

Kako zaključuje autor članka, američki odnosi sa Kinom nisu bili tako loši već nekoliko decenija, ali je prijateljstvo Rusije i Kine jače nego ikada ranije. Zato, ako SAD žele da se američke kompanije vrate u normalu, moraju da povrate svoje međunarodne pozicije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti