signal daljeg poskupljenja nafte

Zapadne kompanije u ruskom naftnom i gasnom sektoru

Rojters je objavio pregled stranih kompanija prisutnih u energetskom sektoru Rusije i njihov stav posle izbijanja ukrajinske ratne krize. Primera radi, američka kompanija EXXONMOBIL je u martu saopštila da će napustiti imovinu od oko četiri milijarde dolara i prekinuti sve svoje operacije u Rusiji. Britanska energetska kompanija BP saopštila je da će napustiti svoj udeo od 19,75 odsto u ruskom Rosnjeftu.

Posle odluke Rusije da preuzme kontrolu nad gasnim i naftnim projektom Sahalin-2 uz pretnju da iz tog posla izbaci Shell i japanske investitore, Rojters objavljuje pregled stranih kompanija prisutnih u energetskom sektoru Rusije i njihov stav posle izbijanja ukrajinske ratne krize:

BASF

Nemački proizvođač hemikalija, koji je suvlasnik Wintershall Dea sa grupom LetterOne ruskog milijardera Mihaila Fridmana, ranije je rekao da u Rusiji generira 1% vrednosti svoje ukupne prodaje.

Wintershall Dea, dugogodišnji partner ruskog Gasproma, rekao je u aprilu da je zaustavio nove projekte i plaćanja Rusiji, ali da će tamo zadržati imovinu. Kompanija je finansijski podržavala suspendovani gasovod Severni tok 2 od Rusije do Nemačke.

BP

Britanska energetska kompanija saopštila je da će napustiti svoj udeo od 19,75 odsto u ruskom Rosnjeftu. Rosnjeft je činio trećinu BP-ove proizvodnje nafte i gasa u 2021. Sečin je 18. juna rekao da BP ostaje najveći privatni akcionar Rosnjefta. CHEVRON Američka kompanija ima 15% udela u Caspian Pipeline Consortium (CPC), naftovodu koji vodi od Kazahstana do ruskog terminala na Crnom moru. Takođe upravlja drugim podružnicama koje su partneri sa ruskim kompanijama.

ENGIE

Francusko gasno preduzeće je jedan od pet sufinansijera Severnog toka 2 i ima udeo u gasovodu Severni tok 1 zajedno sa Wintershall Dea, E.ON i Gasunie.

ENI

Italijanska kompanija i Gasprom imaju po 50% udela u gasovodu Plavi tok prema Turskoj.

EQUINOR

Norveška naftno-gasna kompanija saopštila je 25. maja da je napustila svoja četiri ruska zajednička preduzeća za naftu i gas, prenoseći imovinu na Rosnjeft. Equinor je takođe potpisao sporazum o izlasku iz naftnog projekta Harjaga.

EXXONMOBIL

Američka kompanija je u martu saopštila da će napustiti imovinu od oko četiri milijarde dolara i prekinuti sve svoje operacije u Rusiji, uključujući projekat nafte i gasa Sahalin-1. Filijala ExxonMobil-a ima 7,5% udela u Caspian Pipeline Consortiumu.

FORTUM

Finska kompanija saopštila je u maju da će napustiti Rusiju i traži kupca za svoju imovinu. Fortumova ruska jedinica upravlja sa sedam elektrana u Rusiji za daljinsko grejanje.

HALLIBURTON

Američka kompanija za usluge na naftnim poljima saopštila je u martu da zatvara svoje poslovanje u Rusiji.

NESTE

 Finski prerađivač nafte saopštio je da je od početka aprila zamenio 85% nafte uvezene iz Rusije drugim isporukama i da će preostali ugovori o kupovini ruske nafte biti okončani u julu. Ruska nafta je činila 77% njene sirove nafte i sirovina 2021.

OMV

Austrijska kompanija za naftu i gas izvršila je otpis ulaganja u Severni tok 2 i rekla je u maju da će možda morati da izvrši dodatne otpise na Južno-ruskom gasnom polju u Rusiji, u kojem ima 24,99% udela.

SCHLUMBERGER

Američka servisna naftna kompanija saopštila je da obustavlja nove investicije i implementaciju tehnologije u Rusiji. U aprilu je saopštila da je knjigovodstvena vrednost njene neto imovine u Rusiji bila oko 800 miliona dolara na dan 31. marta.

SHELL

Britanska naftna kompanija, jedan od najvećih direktnih stranih investitora u Rusiji, otpisala je vrednost svoje ruske imovine, koja uključuje 27,5% udela u projektu nafte i gasa Sahalin-2. Takođe je bio pobornik Severnog toka 2. Shell je bio u pregovorima s indijskim energetskim konzorcijumom o prodaji svog udela u Sahalin-2, rekli su izvori u maju. Takođe je prodao svoj ruski maloprodajni biznis i maziva, koji uključuje 411 maloprodajnih stanica i fabriku maziva Torzhok, ruskom Lukoilu.

TOTALENERGIE

Francuska kompanija ima 19,4% udela u ruskom proizvođaču LNG Novatek, 20% udela u Yamal LNG-u i 10% udela u Arctic LNG 2, koji bi trebalo da počne 2023. Takođe ima 49% u Terneftegasu i kupljen je udeo od 10% u LNG pretovarnim čvorištima u Murmansku i Kamčatki. Umanjenja vrednosti iznose 4,1 milijardu dolara, ali se francuski gigant nije pridružio drugima u najavi prodaje.

UNIPER

Nemačka kompanija, Gasproma saopštila je 29. juna da je od 16. juna primila samo 40% ugovorenih količina gasa i da je ušla u pregovore o spašavanju od stečaja s nemačkom vladom.

Izvor: Magazin NNKS NEDELJA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti