Zapadne sankcije Rusiji bi mogle učvrstiti veze BRIKS saveza

Prošle godine, kada je počeo rat u Ukrajini, nacije članice G7 saveza uvele su mehanizam za ograničavanje cena nafte koji je imao cilj da osiromaši prihode Rusije od prodaje energenata. Ovakav potez zapadnih sila je uticao na to da Indija i Kina povećaju uvoz ruske nafte po sniženim cenama. Rukovodici velikih svetskih naftnih kompanija smatraju da sankcije uvedene Rusiji imaju neželjene posledice koje se trenutno ogledaju u stvaranju jakih veza između članica BRIKS saveza, za koji se smatra da je suprotna sila zapadnoj politici.

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji guraju zemlje BRIKS-a ka stvaranju jačih međusobnih veza, rekli su rukovodioci naftnih kompanija na nedavnoj konferenciji APPEC-a u Singapuru, piše CNBC.

„Kad se posmatraju današnja tržišta nafte, zapadne sankcije prema Rusiji funkcionišu. One su uvedene sa ciljem da stvaraju manje prihode i niže fakturisane cene za rusku robu“, rekao je Rasel Hardi, izvršni direktor holandske kompanije za trgovinu energentima Vitol.

Prošle godine, nakon početka rata u Ukrajini u februaru, nacije članice G7 saveza uvele su mehanizam za ograničavanje cena nafte koji je ograničio prihode Rusije uz zadržavanje ruskih tokova na globalnom tržištu.

Među nizom sankcija, bilo je i usvajanje instrumenata od strane Evropske unije, koji bi pokušao da ograniči prodaju, snabdevanje i izvoz određene sankcionisane robe i tehnologije u određene treće zemlje, koje deluju kao posrednici za Rusiju. U maju je G7 objavila namere bloka da ograniči trgovinu ruskim dijamantima.

„Neželjene posledice“ sankcija uvedenih Rusiji

Međutim, ove sankcije mogu dovesti i do drugih neželjenih posledica koje Hardi smatra „negativnim“.

„Druga strana sankcija je to što one stvaraju jače veze između zemalja BRIKS-a, koje su zauzvrat jedna vrsta suprotne sile, polarnih suprotnosti, zapadnoj politici“, rekao je on.

BRIKS savez uključuje Rusiju,Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Ovaj savez se sastao prošle nedelje i pozvao naftne gigante Saudijsku Arabiju i UAE ali i Iran, Etiopiju, Egipat, Argentinu — da se pridruže alijansi 2024.

„Mislim da je to veoma negativan aspekt i mislim da će ruski trgovci koristiti priliku da učvrste veze ruskog snabdevanja energentima i zemalja BRIKS-a “, dodao je Hardi.

Zemlje BRIKS-a već imaju određene nesuglasice sa zapadnim državama.

Što se tiče Kine, tenzije sa SAD su porasle na nekoliko frontova, uključujući diplomatski, trgovinski i tehnološki.

U međuvremenu, Indija i Kina su takođe povećale uvoz ruske nafte po sniženim cenama od početka rata u Ukrajini, a Moskva je postala vodeći izvoznik sirove nafte u Indiji i čini oko 40% indijskog uvoza sirove nafte.

„Svi su iritirani zbog toga što se američka vlada ponaša kao veliki gazda. Dakle, ljudi kažu da li postoji bilo kakav način da se stvori kontra sila, protivteža G7 ili G20?. BRIKS je kandidat“, rekao je Fereidun Fešaraki, predsednik konsultantske kuće za energetiku Fakts Global Enerdži, na panel diskusiji tokom konferencije u Singaputu.

Na nedavnom samitu BRIKS-a u Južnoj Africi, brazilski lider Luiz Inasio Lula da Silva istakao je da alijansa nastavlja da procenjuje mogućnost stvaranja zajedničke valute.

Tokom državne posete Kini u aprilu, on je takođe navodno pozvao na smanjenje oslanjanja na američki dolar za globalnu trgovinu.

Ali Fešaraki je rekao da je dedolarizacija, ili prelazak sa trgovine dolarima, još uvek daleko.

„Niko ne može da zameni američki dolar. Američki dolar je veoma, veoma moćan. U stvari, ako bilo koja valuta bude ponuđena da zameni američki dolar, turbulencija u cenama nafte će biti dramatična. To niko zapravo ne želi“, priznao je on.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti